Smakosze.pl

Canva / iko636

Obłędnie pyszne kotlety z brokułów

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Kotlety kojarzą nam się przeważnie z mięsnym daniem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w warzywnej odsłonie. W tym zadaniu doskonale sprawdzają się przepyszne brokuły. Za sprawą dodatku w postaci wędzonej papryki, zyskają jeszcze bardziej wyrazisty smak.

Nie da się ukryć, że kotlety z brokułów już same w sobie są nie lada specjałem. Tym razem wzbogacimy ją o niezwykle aromatyczną przyprawę, dzięki której specjał momentalnie zniknie z talerzy. Domownicy nie będą mogli się oprzeć.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Brokułowe kotlety z dodatkiem wędzonej papryki

Kotlety można przygotować na wiele sposobów. Zazwyczaj smakosze sięgają po przepisy na kultowe schabowe i mielone. Jednak liczne grono wielbicieli kulinariów z miłą chęcią zajada także warzywne kotlety.

Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kotlety mielone z obłędnym dodatkiem . Dziś wypróbujemy recepturę na specjał z brokułów. Ich smak zostanie wzbogacony dzięki wędzonej papryce. Jakie składniki musimy przygotować?

  • brokuł

  • cebula

  • jajko

  • 45 g płatków owsianych

  • 60 g bułki tartej

  • 100 g startego żółtego sera

  • 4 g wędzonej papryki w proszku

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • olej

Prosty przepis na przepyszne kotlety z brokułów

Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy je w osolonym wrzątku przez około 7 minut. Po tym czasie warzywo odcedzamy i rozgniatamy. Dobrze sprawdzi się w tym zadaniu najzwyklejszy widelec.

Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wzbogacamy ją o wyciśnięte ząbki czosnku. Mieszankę przekładamy do miski z brokułem. Całość uzupełniamy o jajko, bułkę tartą, ser, płatki owsiane oraz przyprawy. Wśród nich nie może zabraknąć papryki wędzonej.

Z powstałej masy formujemy kotlety. Możemy je obtoczyć w bułce tartej, jednak nie jest to konieczne. Brokułowe frykasy smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy zarumienią się z obu stron, wówczas są już gotowe.

Kotlety brokułowe przed podaniem warto wyłożyć na ręczniki papierowe. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Godne uwagi są również przepyszne kotlety z kalafiora .

Brokułowe kotlety w przepysznym wydaniu
Brokułowe kotlety w przepysznym wydaniu

Canva / ironstuff

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >