Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędnie pyszne kotlety z brokułów
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 15.08.2021 02:00

Obłędnie pyszne kotlety z brokułów

Kotlety z brokułów
Canva / iko636

Kotlety kojarzą nam się przeważnie z mięsnym daniem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w warzywnej odsłonie. W tym zadaniu doskonale sprawdzają się przepyszne brokuły. Za sprawą dodatku w postaci wędzonej papryki, zyskają jeszcze bardziej wyrazisty smak.

Nie da się ukryć, że kotlety z brokułów już same w sobie są nie lada specjałem. Tym razem wzbogacimy ją o niezwykle aromatyczną przyprawę, dzięki której specjał momentalnie zniknie z talerzy. Domownicy nie będą mogli się oprzeć.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Brokułowe kotlety z dodatkiem wędzonej papryki

Kotlety można przygotować na wiele sposobów. Zazwyczaj smakosze sięgają po przepisy na kultowe schabowe i mielone. Jednak liczne grono wielbicieli kulinariów z miłą chęcią zajada także warzywne kotlety.

Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kotlety mielone z obłędnym dodatkiem. Dziś wypróbujemy recepturę na specjał z brokułów. Ich smak zostanie wzbogacony dzięki wędzonej papryce. Jakie składniki musimy przygotować?

  • brokuł

  • cebula

  • jajko

  • 45 g płatków owsianych

  • 60 g bułki tartej

  • 100 g startego żółtego sera

  • 4 g wędzonej papryki w proszku

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • olej

Prosty przepis na przepyszne kotlety z brokułów

Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy je w osolonym wrzątku przez około 7 minut. Po tym czasie warzywo odcedzamy i rozgniatamy. Dobrze sprawdzi się w tym zadaniu najzwyklejszy widelec.

Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wzbogacamy ją o wyciśnięte ząbki czosnku. Mieszankę przekładamy do miski z brokułem. Całość uzupełniamy o jajko, bułkę tartą, ser, płatki owsiane oraz przyprawy. Wśród nich nie może zabraknąć papryki wędzonej.

Z powstałej masy formujemy kotlety. Możemy je obtoczyć w bułce tartej, jednak nie jest to konieczne. Brokułowe frykasy smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy zarumienią się z obu stron, wówczas są już gotowe.

Kotlety brokułowe przed podaniem warto wyłożyć na ręczniki papierowe. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Godne uwagi są również przepyszne kotlety z kalafiora.

Brokułowe kotlety w przepysznym wydaniu
Brokułowe kotlety w przepysznym wydaniu

Canva / ironstuff

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram