Smakosze.pl
Kotlety z brokułów

Canva / iko636

Obłędnie pyszne kotlety z brokułów

15 Sierpnia 2021

(Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kotlety kojarzą nam się przeważnie z mięsnym daniem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w warzywnej odsłonie. W tym zadaniu doskonale sprawdzają się przepyszne brokuły. Za sprawą dodatku w postaci wędzonej papryki, zyskają jeszcze bardziej wyrazisty smak.

Nie da się ukryć, że kotlety z brokułów już same w sobie są nie lada specjałem. Tym razem wzbogacimy ją o niezwykle aromatyczną przyprawę, dzięki której specjał momentalnie zniknie z talerzy. Domownicy nie będą mogli się oprzeć.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Brokułowe kotlety z dodatkiem wędzonej papryki

Kotlety można przygotować na wiele sposobów. Zazwyczaj smakosze sięgają po przepisy na kultowe schabowe i mielone. Jednak liczne grono wielbicieli kulinariów z miłą chęcią zajada także warzywne kotlety.

Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kotlety mielone z obłędnym dodatkiem. Dziś wypróbujemy recepturę na specjał z brokułów. Ich smak zostanie wzbogacony dzięki wędzonej papryce. Jakie składniki musimy przygotować?

  • brokuł

  • cebula

  • jajko

  • 45 g płatków owsianych

  • 60 g bułki tartej

  • 100 g startego żółtego sera

  • 4 g wędzonej papryki w proszku

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • olej

Projekt bez tytułu - 2021-08-15T152935.836

Obłędna w smaku surówka z jabłek

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na przepyszne kotlety z brokułów

Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy je w osolonym wrzątku przez około 7 minut. Po tym czasie warzywo odcedzamy i rozgniatamy. Dobrze sprawdzi się w tym zadaniu najzwyklejszy widelec.

Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wzbogacamy ją o wyciśnięte ząbki czosnku. Mieszankę przekładamy do miski z brokułem. Całość uzupełniamy o jajko, bułkę tartą, ser, płatki owsiane oraz przyprawy. Wśród nich nie może zabraknąć papryki wędzonej.

Z powstałej masy formujemy kotlety. Możemy je obtoczyć w bułce tartej, jednak nie jest to konieczne. Brokułowe frykasy smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy zarumienią się z obu stron, wówczas są już gotowe.

Kotlety brokułowe przed podaniem warto wyłożyć na ręczniki papierowe. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Godne uwagi są również przepyszne kotlety z kalafiora.

Brokułowe kotlety w przepysznym wydaniu

Brokułowe kotlety w przepysznym wydaniu

Canva / ironstuff

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Idealny na zimowy obiad kotlet schabowy po zbójnicku

Czytaj więcej >
bułeczki

Przepisy

Najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie

Czytaj więcej >
karkówka pieczona

Przepisy

Soczysta karkówka w marynacie z keczupu

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i sycąca zupa borowikowa z makaronem

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Idealnie elastyczne ciasto na pierogi bez dodatku jajka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty i smaczny sos z cukinii do słoików

Czytaj więcej >