Smakosze.pl
Kotlety z brokułów

Canva / iko636

Obłędnie pyszne kotlety z brokułów

15 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kotlety kojarzą nam się przeważnie z mięsnym daniem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w warzywnej odsłonie. W tym zadaniu doskonale sprawdzają się przepyszne brokuły. Za sprawą dodatku w postaci wędzonej papryki, zyskają jeszcze bardziej wyrazisty smak.

Nie da się ukryć, że kotlety z brokułów już same w sobie są nie lada specjałem. Tym razem wzbogacimy ją o niezwykle aromatyczną przyprawę, dzięki której specjał momentalnie zniknie z talerzy. Domownicy nie będą mogli się oprzeć.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Brokułowe kotlety z dodatkiem wędzonej papryki

Kotlety można przygotować na wiele sposobów. Zazwyczaj smakosze sięgają po przepisy na kultowe schabowe i mielone. Jednak liczne grono wielbicieli kulinariów z miłą chęcią zajada także warzywne kotlety.

Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kotlety mielone z obłędnym dodatkiem. Dziś wypróbujemy recepturę na specjał z brokułów. Ich smak zostanie wzbogacony dzięki wędzonej papryce. Jakie składniki musimy przygotować?

  • brokuł

  • cebula

  • jajko

  • 45 g płatków owsianych

  • 60 g bułki tartej

  • 100 g startego żółtego sera

  • 4 g wędzonej papryki w proszku

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • olej

Projekt bez tytułu - 2021-08-15T152935.836

Obłędna w smaku surówka z jabłek

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na przepyszne kotlety z brokułów

Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy je w osolonym wrzątku przez około 7 minut. Po tym czasie warzywo odcedzamy i rozgniatamy. Dobrze sprawdzi się w tym zadaniu najzwyklejszy widelec.

Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wzbogacamy ją o wyciśnięte ząbki czosnku. Mieszankę przekładamy do miski z brokułem. Całość uzupełniamy o jajko, bułkę tartą, ser, płatki owsiane oraz przyprawy. Wśród nich nie może zabraknąć papryki wędzonej.

Z powstałej masy formujemy kotlety. Możemy je obtoczyć w bułce tartej, jednak nie jest to konieczne. Brokułowe frykasy smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy zarumienią się z obu stron, wówczas są już gotowe.

Kotlety brokułowe przed podaniem warto wyłożyć na ręczniki papierowe. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Godne uwagi są również przepyszne kotlety z kalafiora.

Brokułowe kotlety w przepysznym wydaniu

Brokułowe kotlety w przepysznym wydaniu

Canva / ironstuff

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >