Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej
Im chłodniej, tym chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Krem z buraków to jedna z opcji — to warzywo jest jednym z najsmaczniejszych w sezonie jesienno-zimowym. Ania Lewandowska podkręca jego smak, dodając imbiru. Musicie tego spróbować.
Burak to warzywo o dużym znaczeniu w dietetyce. Zawiera np. witaminy z grupy B, potas, fosfor czy żelazo. Warto więc po niego sięgać np. w postaci pysznej zupy. Dodatek imbiru , zaproponowany przez Annę Lewandowską, dodatkowo wzmocni naszą odporność .
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na zupę z pieczonych buraków z nutą z imbiru
Składniki:
-
300-400 g buraków
-
1 cebula
-
1 szklanka bulionu warzywnego
-
400 g wody
-
kilka kropel soku z cytryny
-
100-150 ml śmietanki kokosowej lub innej roślinnej
-
kawałek imbiru
-
szczypta soli
-
szczypta pieprzu czarnego
-
1 łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Buraki szorujemy dokładnie, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około godzinę , w zależności od wielkości warzyw. Większe okazy możemy przekroić na połówki.
W międzyczasie obieramy cebulę i imbir. Cebulę siekamy, imbir ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę , a następnie dodajemy starty imbir. Jeszcze chwilę przesmażamy.
Ostudzone buraki obieramy ze skórki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy je na patelnie i krótko przesmażamy razem z cebulą i imbirem. Zawartość patelni zalewamy bulionem i wodą, zagotowujemy.
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przelewamy do miseczek i zabielamy śmietanką. Podajemy z dodatkiem świeżych ziół np. siekanej kolendry.
Buraki warto upiec w większej ilości. To świetny dodatek do mięs czy składnik sałatek . Godny uwagi jest np. ten przepis z wykorzystaniem pysznych owoców leśnych. Burak komponuje się z nimi doskonale. Sprawdzi się również w ciastach. Polecamy recepturę Ani Lewandowskiej .
Źródło zdjęcia: canva/NatashaBreen
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: hpba