Przepis na ciasto z buraków według Ani Lewandowskiej
Przepyszne ciasto z buraków z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród wielbicieli łakoci. Składniki są bardzo tanie, a smak pozostaje na długo w pamięci. Niecodzienny smakołyk momentalnie znika z talerzy.
Ciasto w niecodziennej odsłonie
Desery mogą mieć najróżniejsze formy. Niedawno przedstawialiśmy przepis na wyborny specjał z owocami. Okazuje się, że w cieście mogą zagościć również warzywa. Anna Lewandowska podzieliła się wyjątkowym przepisem.
Buraki w cieście mogą wydawać się dziwnym pomysłem. Jednak wielokrotnie stykaliśmy się z łakociami, które przygotowuje się z marchewek lub szpinaku. Takie propozycje deserowe są zdrowsze od klasycznych słodyczy i zaskakują swoim niecodziennym smakiem.
Anna Lewandowska regularnie przedstawia swoje przepis na swojej stronie Healthy plan by Ann. Jakiś czas temu zaprezentowaliśmy recepturę na niecodzienną sałatkę, która pochodziła właśnie stamtąd. Dziś nasza uwaga skupi się na propozycji deserowej.
Przepis na ciasto z buraków nie powinien nikomu sprawić problemów. Wystarczy podążać za poniższą recepturą. Smakołyk nie wymaga dużego nakładu pracy, a dodatkowo składniki są niedrogie. Co nam będzie potrzebne?
300 g ugotowanych buraków
100 g mąki kasztanowej - możesz użyć zwykłej, wyjdzie taniej
90 g żurawiny
30 g kakao
30 ml oleju kokosowego lub zwykłego
3 daktyle
odrobina sody oczyszczonej
odrobina cynamonu
(Canva.com / Jiri Hera)
Niezawodny przepis na ciasto z buraków
Na początku musimy namoczyć daktyle i żurawinę. Robimy to w osobnych naczyniach. Wystarczy zalać owoce wrzątkiem i poczekać 30 minut. Kiedy już odpowiednio spęcznieją, daktyle mielimy razem z burakami.
Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki. Całość starannie mieszamy. Powinniśmy otrzymać jednolite ciasto. Przekładamy je do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Smakołyk pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Po tym czasie piekarnik wyłączamy. Nie wyjmujemy z niego ciasta. Wystarczy poczekać, aż temperatura sama się zmniejszy. Kiedy deser ostygnie, możemy przystąpić do zajadania. Specjał dobrze smakuje z czekoladową polewą oraz owocami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Healthy plan by Ann