Zupa chrzanowa z boczkiem - przepis na nieoczywiste pierwsze danie
Szukasz pomysł na aromatyczną i smaczną zupę dla całej rodziny? Ugotuj zupę chrzanową z boczkiem, zupa jest gęsta, a podana z jajkiem i chipsami z boczku wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę chrzanową z boczkiem.
Zupa z tartym chrzanem to pomysł nie tylko na pyszny, świąteczny obiad, ale również na doskonałe danie w chłodne, zimowe dni. Zupa jest gęsta, kremowa, o wyraźnym, chrzanowym smaku i wyczuwalnej nucie suszonego majeranku.
Zupę chrzanową ugotuj na bulionie warzywnym, aby miała jeszcze lepszy smak i aromat. Przed dodaniem świeżego, tartego chrzanu do wywaru, sparz go wrzątkiem, żeby pozbyć się nadmiaru goryczki. Zupę podaj z chipsami z boczku, które również przygotujesz błyskawicznie.
Ugotuj równie smaczną i niezwykłą zupę- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę serową z mięsem mielonym, idealną na rozgrzewający i pożywny obiad.
Przepis na zupę chrzanową z boczkiem
Składniki na 4-5 porcji:
2 łyżki świeżego, startego chrzanu
150 g boczku wędzonego
3 jajka
cebula
szczypta majeranku
4 ziemniaki
1,5 l bulionu
2 łyżki śmietany 18%
łyżka masła
sól, pieprz
Jak zrobić zupę chrzanową z boczkiem?
Na początku zetrzyj chrzan i sparz go wrzątkiem. W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle posiekaną cebulkę, pokrój 3/4 boczku, kilka plastrów zostaw do zrobienia chipsów. Pokrojony boczek dodaj do cebuli i smaż przez kilka minut, następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, całość oprósz majerankiem i ponownie smaż chwilę.
Do garnka wlej bulion i gotuj 20-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie ugotuj na twardo jajka i na patelni, najlepiej grillowej, usmaż całe plastry boczku, aby powstały chipsy. Do zupy dodaj chrzan, dopraw solą, pieprzem i gotuj jeszcze chwilę. Śmietanę rozrób w odrobinie zimnej wody i dodaj do wywaru.
Źródło zdjęcia: canva/eskymaks
Zupę zblenduj, aby powstał krem, w razie potrzeby zagęść ją odrobiną mąki. Zupę chrzanową podaj z jajkiem ugotowanym na twardo i chipsami z boczku.