Zaskakująca zupa chrzanowa z ziemniakami. Idealna alternatywa dla klasycznego żurku
Zupa chrzanowa z ziemniakami pieczonymi hasselback to pomysł na tradycyjne danie w zupełnie nowej odsłonie. Zupa jest bardzo aromatyczna, gotowana na boczku, doprawiona majerankiem. Pieczone ziemniaki po szwedzku z rozmarynem idealnie uzupełniają danie. Poznaj przepis na oryginalną zupę chrzanową z ziemniakami pieczonymi.
Zupa chrzanowa z boczkiem wędzonym, tartą pietruszką, chrzanem i śmietaną jest pyszną i bardzo aromatyczną zupą. Danie koniecznie ugotuj na bulionie warzywnym, który dodatkowo wzmocni walory smakowe potrawy.
Zupę chrzanową można podać na wiele sposobów- z grzankami, z chipsami z boczku, w formie kremu, jeśli dodasz do wywaru więcej warzyw. Każda zupa ma genialny smak i jest rewelacyjną zupą np. na Wielkanoc. Zupa z ziemniakami hasselback to zupełnie nowa odsłona zupy, koniecznie musisz jej spróbować.
Ziemniaki hasselback to chyba najsmaczniejszy sposób podania ziemniaków, który w dodatku cieszy również oczy. Krojone w plastry ziemniaki, przekładane czosnkiem, skropione oliwą i pieczone z gałązkami rozmarynu smakują fenomenalnie i wyglądają bardzo zjawiskowo.
Jeśli szukasz pomysłu na ziemniaki po szwedzku- tu poznasz przepis na ziemniaki hasselback z boczkiem i szczypiorkiem, są idealne na tani i pyszny obiad.
Przepis na zupę chrzanową z ziemniakami
Składniki na zupę na 4 porcje:
750 ml bulionu warzywnego
100 g boczku wędzonego w plastrach
większy korzeń pietruszki
cebula
4 łyżki chrzanu
łyżeczka majeranku suszonego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
łyżka oliwy z oliwek
Składniki na ziemniaki pieczone:
4 średnie ziemniaki
oliwa z oliwek
4 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego rozmarynu
Jak ugotować zupę chrzanową z ziemniakami?
Ugotuj zupę: posiekaj cebulę, pietruszkę zetrzyj na tarce, boczek pokrój w kostkę. Na oliwie podsmaż boczek, następnie dodaj cebulę, pietruszkę i smaż kilka minut, przełóż do garnka.
Do garnka wlej również bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut, od momentu zagotowania. Do zupy dodaj chrzan i gotuj jeszcze kilka minut, następnie całość dopraw majerankiem, solą, pieprzem i śmietaną.
Zrób pieczone ziemniaki: nastaw piekarnik na 210 stopni C, ziemniaki dokładnie umyj, wyszoruj i pokrój w poprzek tak, żeby ich nie porozcinać do końca. pokrój w plasterki czosnek i poukładaj go co kilka plasterków ziemniaków.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą, oprósz solą, pieprzem, poukładaj gałązki rozmarynu i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około godziny, co jakiś czas skrapiając ziemniaki oliwą. Ziemniaki podaj z ugotowaną zupą, smacznego.