Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa gołąbkowa jest hitem w moim domu. To danie z młodej kapusty jest wręcz obowiązkowe
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.06.2024 10:38

Zupa gołąbkowa jest hitem w moim domu. To danie z młodej kapusty jest wręcz obowiązkowe

zupa gołąbkowa
fot. youtube.com/damiankuchniaodkuchni

Co zrobić z koncentratu pomidorowego i ryżu? Zupę pomidorową, czy raczej gołąbki? W tym przepisie łączymy te dwa światy. Efektem jest pyszna zupa o smaku gołąbków i równie jak ona sycąca.

Zupa z gołąbków

Gołąbki duszone w pomidorach to jedno z podstawowych dań polskiej kuchni. Doceniamy je za smak i i pożywność, ale nieco mniej za prostotę przygotowania. Parzenie kapusty, zawijanie – wszystko to może zniechęcać do przygotowania takiego posiłku.

Stąd wiele sposobów, by gołąbki nieco oszukać – przygotować wersję bez zawijania, albo, jak w tym przypadku, zupę, która naśladuje je w smaku, ale gotuje się właściwie sama.

siekanie kapusty
fot. youtube.com/damiankuchniaodkuchni
Płacimy krocie w sklepie, a możemy je mieć za darmo. Wystarczy zerwać i włożyć do słoiczka

Zupa o smaku gołąbków

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Damian – kuchnia od kuchni. Autor pokazuje tam swoją wersję przypraw i używa koncentratu pomidorowego, co daje nieco inny smak niż w naszym przepisie.

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • ½ kg mielonej wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • ½ szklanki ryżu
  • 2 l bulionu drobiowego
  • ½ szklanki passaty pomidorowej
  • Przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, papryka słodka, majeranek

Gotujemy gołąbki w bulionie

Cebulę kroimy w kostkę. Razem z mięsem wykładamy ją na rozgrzaną, polaną olejem patelnię. Przyprawiamy do smaku – łyżeczką soli, połową pieprzu i podanymi – lub swoimi ulubionymi – przyprawami. Mieszamy i dusimy na średnim ogniu.

Do dużego garnka nalewamy bulion. Podgrzewamy go, a kiedy zawrze, wrzucamy do niego ryż. Można gotować go z kilkoma listkami laurowymi i kulkami ziela angielskiego, by nabrał jeszcze więcej smaku.

Kiedy zupa się gotuje, kroimy kapustę w grube plastry. Na patelnię z podsmażonym mięsem wylewamy passatę pomidorową i zagotowujemy, a następnie przerzucamy do garnka z zupą. W ten sposób gotujemy przez kilka minut. Dodajemy kapustę, przykrywamy i na małym ogniu gotujemy zupę, aż kapusta będzie miękka. Przed podaniem doprawiamy do smaku. Można zupę także zabielić śmietaną.

Wypróbuj też przepisy na duszoną pierś kurczaka i zdrowotny napar z ogonków czereśni.

zupa z kapustą
fot. youtube.com/damiankuchniaodkuchni