Zupa gołąbkowa przepis
Zupa gołąbkowa jest świetnym pomysłem na pożywny obiad dla całej rodziny. Zupa smakuje jak gołąbki zawijane, jest w niej mięso, kapusta, ryż i wszystkie składniki niezbędne do przygotowania tego pysznego dania. Zupa jest pyszna i bardzo aromatyczna. Poznaj przepis na zupę gołąbkową.
Zupa gołąbkowa jest rewelacyjną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków. Smakuje niemal identycznie, a jej przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu niż zawijanie i robienie farszu. Zupa gołąbkowa jest wyraźną w smaku, mięsną zupą, którą pokochają wszyscy miłośnicy gołąbków.
Zupa gołąbkowa, dzięki zawartości mięsa, ryżu i dużej ilości kapusty jest bardzo pożywnym daniem. Zupę ugotuj na wieprzowinie, najlepiej na łopatce, uzyskasz w ten sposób najlepszy smak. Wszystkie warzywa przed gotowaniem podsmaż na oliwie, aby wydobyć z nich jak najwięcej aromatu.
Jeśli szukasz pomysłu na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny- tu znajdziesz przepis na jednogarnkowe danie z kapustą, kiełbasą i ziemniakami.
Przepis na zupę gołąbkową
Składniki na 6-7 porcji:
300 g mięsa mielonego
mała włoska kapusta
torebka ryżu białego
cebula
2 marchewki
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów drobno krojonych
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
łyżeczka oregano
sól, pieprz
śmietana 18%
posiekany koperek lub natka pietruszki do podania
oliwa z oliwek do smażenia
Jak ugotować zupę gołąbkową?
Posiekaj cebulę i czosnek, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posiekaj kapustę na cienkie kawałki. Na patelni zeszklij na oliwie czosnek, cebulę, następnie dodaj marchewkę i smaż, aż odrobinę zmiękną.
W większym garnku z grubym dnem podsmaż na oliwie mięso mielone, dopraw solą, pieprzem, następnie dodaj podsmażone warzywa, wsypy oregano i ponownie smaż chwilę na wolnym ogniu.
Do garnka dodaj posiekaną kapustę, dokładnie wymieszaj i zalej 2 litrami wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaj pomidory i surowy ryż i gotuj przez 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawaj z kleksem śmietanki i posiekaną pietruszką lub koperkiem.
Smacznego.