Smakosze.pl Przepisy Nowoczesna wersji zupy grzybowej zaskoczy domowników. W sam raz na Święta
canva/gozde turgut

Nowoczesna wersji zupy grzybowej zaskoczy domowników. W sam raz na Święta

20 grudnia 2022

Smaczna zupa grzybowa jest aromatyczna i kremowa. Zazwyczaj do osiągnięcia właściwej konsystencji dodaje się śmietanę, ale z powodzeniem można zmienić ją na orzechy nerkowca. Po namoczeniu i zblendowaniu świetnie zastępują klasyczny nabiał. Danie smakuje wspaniale i rozgrzewa.

Zupa grzybowa zagości na niejednym stole wigilijnym. Pachnący lasem i kremowy przysmak możecie przygotować, pomijając dodatek jakikolwiek nabiału. Gdy dodacie dobrze doprawione nerkowce, jego smak i wygląd zadowoli nawet wymagających domowników. Jeśli więc spodziewacie się na kolacji wegan, spróbujcie. Nie tylko oni będą zachwyceni.

Przepis na zupę grzybową z nerkowcami

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych podgrzybków lub borowików

  • 3 średnie marchewki

  • 1 nieduża pietruszka

  • pół średniego selera

  • 3-4 średnie ziemniaki

  • 1 nieco większa cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cytryna

  • 750 ml napoju sojowego

  • 85 g nerkowców

  • sos sojowy (opcjonalnie)

  • 15-20 g płatków drożdżowych (można pominąć)

  • natka pietruszki (można pominąć)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kremową zupę grzybową? Wykorzystajcie namoczone nerkowce

Na wieczór przed dniem, w którym będziemy gotować zupę, nerkowce wrzucamy do miski i zalewamy wodą. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy umytą, obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę, ziemniaki i grzyby.

Całość przesmażamy i zalewamy napojem sojowym. Gotujemy przez 30 minut. Nerkowce odcedzamy i blendujemy na gładką masę z czosnkiem, sokiem wyciśniętym z cytryny i płatkami drożdżowymi.

Można podlać wodą z moczenia, jeśli pojawią się trudności z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji. Orzechy dodajemy do gotowanej zupy grzybowej, a następnie doprawiamy ją solą pieprzem i sosem sojowym wedle uznania. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na świąteczne smakołyki w wersji wegańskiej. Polecamy bezmięsną rybę po grecku oraz smakowite i sycące pierogi ruskie z tofu zamiast twarogu.

Zupa grzybowa z nerkowcami jest znakomita
canva/tashka2000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy