Już wiadomo, jak Gessler robi kompot z suszu. Sekretem 1 przyprawa
Kompot z suszu według przepisu Magdy Gessler jest wyśmienitą potrawą wigilijną. Napój doprawiony mielonym cynamonem i goździkami zachwyca smakiem i aromatem. Gessler kompot doprawia płynnym miodem.
Kompot z suszu tradycyjnie przygotowywany jest z suszonych owoców i wędzonych śliwek. Nie każdy jednak przepada za jego intensywnym smakiem i aromatem. Kompot można ugotować w nieco inny sposób, jest orzeźwiający i z zimową nutą. Kompot posmakuje całej rodzinie.
Do przygotowania kompotu z suszu według przepisu Magdy Gessler potrzebujemy jabłek, gruszek, pomarańczy i suszonych śliwek. Wędzone śliwki mają intensywny smak. Suszone owoce podkreślą aromat kompotu. Do kompotu dodajemy również cynamon, goździki i miód.
Aromatyczne dodatki podkreślą smak kompotu. Miód dodajemy do kompotu dopiero, gdy przestygnie. Jeśli dodamy miód do gotującego się napoju, straci wszystkie wartości odżywcze. Zrezygnujmy z dosładzania kompotu cukrem.
Kompot z suszonych śliwek według przepisu Magdy Gessler
Składniki:
100 g śliwek suszonych
2 jabłka
2 gruszki
soczysta pomarańcza
5 goździków
szczypta cynamonu
płynny miód
Jak ugotować aromatyczny kompot z suszu na Wigilię?
Jabłka i gruszkę pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Dodaj suszone śliwki, zalej wodą i gotuj przed około 30 minut. Podczas gotowania dodaj cynamon i goździki. Pomarańczy nie obieraj. Pokrój ją w plastry i dodaj do kompotu, gdy się ugotuje.
Kompot odstaw do przestygnięcia i dodaj miód. Schłodzony kompot podaj do kolacji wigilijnej. Na Wigilię przygotuj również wyśmienite pierogi z kapustą i suszonymi grzybami. Sekretem jest delikatne ciasto. Gorąco polecam także świąteczny piernik z suszoną żurawiną.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na aromatyczne, korzenne śledzie. Prostszych i smaczniejszych nie jadłeś
Niezwykła wersja pierogów wigilijnych. W środku znajdziecie aromatyczny specjał. Ślinka cieknie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama