Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Już wiadomo, jak Gessler robi kompot z suszu. Sekretem 1 przyprawa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.12.2022 20:28

Już wiadomo, jak Gessler robi kompot z suszu. Sekretem 1 przyprawa

Już wiadomo jak Gessler robi kompot z suszu. Sekretem 1 przyprawa
canva/13-Smile, TRICOLORS/East News

Kompot z suszu według przepisu Magdy Gessler jest wyśmienitą potrawą wigilijną. Napój doprawiony mielonym cynamonem i goździkami zachwyca smakiem i aromatem. Gessler kompot doprawia płynnym miodem.

Kompot z suszu tradycyjnie przygotowywany jest z suszonych owoców i wędzonych śliwek. Nie każdy jednak przepada za jego intensywnym smakiem i aromatem. Kompot można ugotować w nieco inny sposób, jest orzeźwiający i z zimową nutą. Kompot posmakuje całej rodzinie.

Do przygotowania kompotu z suszu według przepisu Magdy Gessler potrzebujemy jabłek, gruszek, pomarańczy i suszonych śliwek. Wędzone śliwki mają intensywny smak. Suszone owoce podkreślą aromat kompotu. Do kompotu dodajemy również cynamon, goździki i miód.

Aromatyczne dodatki podkreślą smak kompotu. Miód dodajemy do kompotu dopiero, gdy przestygnie. Jeśli dodamy miód do gotującego się napoju, straci wszystkie wartości odżywcze. Zrezygnujmy z dosładzania kompotu cukrem.

Kompot z suszonych śliwek według przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 100 g śliwek suszonych

  • 2 jabłka

  • 2 gruszki

  • soczysta pomarańcza

  • 5 goździków

  • szczypta cynamonu

  • płynny miód

Jak ugotować aromatyczny kompot z suszu na Wigilię?

Jabłka i gruszkę pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Dodaj suszone śliwki, zalej wodą i gotuj przed około 30 minut. Podczas gotowania dodaj cynamon i goździki. Pomarańczy nie obieraj. Pokrój ją w plastry i dodaj do kompotu, gdy się ugotuje.

Kompot odstaw do przestygnięcia i dodaj miód. Schłodzony kompot podaj do kolacji wigilijnej. Na Wigilię przygotuj również wyśmienite pierogi z kapustą i suszonymi grzybami. Sekretem jest delikatne ciasto. Gorąco polecam także świąteczny piernik z suszoną żurawiną.

kompot z suszu
canva/ zi3000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: