Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sernik Bożeny Dykiel nie ma sobie równych. Co za smak
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.12.2022 19:11

Sernik Bożeny Dykiel nie ma sobie równych. Co za smak

Sernik Bożeny Dykiel nie ma sobie równych. Co za smak
TRICOLORS/East News, gkrphoto

Bożena Dykiel zdradziła prostą recepturę na świąteczny sernik, który zawsze się udaje. Po upieczeniu ciasto jest puszyste, doskonale wyrośnięte, nie opada i nie pęka. Sernik z rodzynkami jest obowiązkowym ciastem na Boże Narodzenie.

Bożena Dykiel w autorskiej książce pt. ,,Pyszne ciasta domowe" podzieliła się swoimi przepisami na wyśmienite ciasta i desery dla całej rodziny. To właśnie z tej książki pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Przepis aktorki na sernik jest niezwykle prosty, a ciasto wychodzi puszyste i delikatne za każdym razem.

Sernik Bożeny Dykiel przygotujemy naprawdę błyskawicznie. Wystarczy, że zmielimy twaróg i wymieszamy go z resztą składników. Aktorka do sernika dodaje namoczone rodzynki. Smak ciasta możemy dodatkowo wzmocnić skórką tartą z pomarańczy, którą dodajemy pod sam koniec przygotowywania masy.

Sernik możemy upiec bez żadnego spodu. Możemy upiec lekki podpiek lub wyłożyć blachę herbatnikami. Świetnym pomysłem na spód do sernika są również pokruszone herbatniki wymieszane z roztopionym masłem. Sernik po upieczeniu możemy udekorować cukrem pudrem lub domową polewą czekoladową.

Puszysty sernik z rodzynkami według przepisu Bożeny Dykiel

Składniki:

  • 1 kg półtłustego twarogu

  • 2 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru

  • 150 g miękkiego masła

  • 5 jajek

  • 100 g rodzynek

  • polewa czekoladowa lub cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)

Jak upiec puszysty sernik na Boże Narodzenie?

Rodzynki zalej wrzątkiem. Twaróg zmiel dwukrotnie w maszynce. Jajka utrzyj z cukrem, następnie dodaj miękkie masło i miksuj chwilę. Do masy wsyp budynie śmietankowe i stopniowo dodawaj twaróg.

Gdy składniki dobrze się połączą, dodaj namoczone rodzynki. Masę wyłóż na formę i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz 50 minut.

Pomysł na równie pyszne ciasto na święta? Upiecz piernik z suszoną żurawiną. Piernik przełożony powidłami i polany czekoladą rozpływa się w ustach. Nie masz czasu na pieczenie? Makowiec bez pieczenia jest rewelacyjną opcją, wszyscy będą zachwyceni.

sernik
canva/ gkrphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Bożena Dykiel ,,Pyszne ciasta domowe", wyd. Publicat