Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Doskonała, rozgrzewająca zupa jarzynowa z ryżem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.02.2022 01:00

Doskonała, rozgrzewająca zupa jarzynowa z ryżem

Zupa jarzynowa z ryżem
canva/Elena Photo

Zupa jarzynowa z ryżem gotowana na wywarze z kurczaka i warzyw rosołowych jest jedną z lepszych domowych zup. Zupa jest bardzo aromatyczna, pożywna i smaczna, idealna na obiad w chłodne dni. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę jarzynową z ryżem.

Zupa jarzynowa to jedna z tych zup, które zawsze wychodzą pyszne, a ugotujesz ją z każdych warzyw. Danie jest również świetnym pomysłem na wykorzystanie mrożonek i pojedynczych warzyw, które leżakują w lodówce i nie mamy na nie pomysłu.

Zupę jarzynową z ryżem gotuję na kurczaku i włoszczyźnie, żeby nabrała jak najlepszego smaku. W domu miałam kukurydzę, fasolkę szparagową i mały kawałek kalafiora i właśnie z nich ugotowałam zupę, która tak wszystkim posmakowała, że robię ją teraz naprawdę często.

Zupa pomidorowa i zupa ogórkowa z ryżem to kolejne propozycje na wyśmienity, domowy obiad. Zupy są już kultowe w naszej kuchni, znamy je od dziecka, są proste, zdrowe i bardzo pożywne, dlatego też sięgajmy po nie jak najczęściej.

Przepis na zupę jarzynową z ryżem

Składniki na 4-5 porcji:

  • udko z kurczaka

  • 2 marchewki

  • por

  • cebula

  • kawałek selera

  • korzeń pietruszki

  • garść fasolki szparagowej

  • garść kukurydzy lub groszku zielonego

  • kilka różyczek kalafiora

  • 3/4 szklanki białego ryżu

  • natka pietruszki

  • 2 liście laurowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki śmietany 18%

Jak zrobić zupę jarzynową z ryżem?

Mięso włóż do garnka, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, wlej 2,5 l wody i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je, dodaj do wywaru całą cebulę, kawałek selera, por, marchewki i pietruszkę i gotuj 40-50 minut na wolnym ogniu, aż powstanie aromatyczna do zupy.

Z garnka wyjmij mięso i warzywa, mięso oddziel od kości, przełóż do zupy, marchewkę, pietruszkę, kalafior, por i seler również pokrój i przełóż do zupy, do wywaru dodaj fasolkę szparagową, kukurydzę, groszek, ryż i gotuj jeszcze przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.

Składniki na zupę jarzynową

Źródło zdjęcia: canva/aga7ta Pod koniec gotowania wlej do zupy śmietanę wymieszaną z odrobiną zimnej wody, wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, solidnie oprósz posiekana natką pietruszki i podaj. Smacznego.

Tagi: Danie Zupa Obiad