Doskonała, rozgrzewająca zupa jarzynowa z ryżem
Zupa jarzynowa z ryżem gotowana na wywarze z kurczaka i warzyw rosołowych jest jedną z lepszych domowych zup. Zupa jest bardzo aromatyczna, pożywna i smaczna, idealna na obiad w chłodne dni. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę jarzynową z ryżem.
Zupa jarzynowa to jedna z tych zup, które zawsze wychodzą pyszne, a ugotujesz ją z każdych warzyw. Danie jest również świetnym pomysłem na wykorzystanie mrożonek i pojedynczych warzyw, które leżakują w lodówce i nie mamy na nie pomysłu.
Zupę jarzynową z ryżem gotuję na kurczaku i włoszczyźnie, żeby nabrała jak najlepszego smaku. W domu miałam kukurydzę, fasolkę szparagową i mały kawałek kalafiora i właśnie z nich ugotowałam zupę, która tak wszystkim posmakowała, że robię ją teraz naprawdę często.
Zupa pomidorowa i zupa ogórkowa z ryżem to kolejne propozycje na wyśmienity, domowy obiad. Zupy są już kultowe w naszej kuchni, znamy je od dziecka, są proste, zdrowe i bardzo pożywne, dlatego też sięgajmy po nie jak najczęściej.
Przepis na zupę jarzynową z ryżem
Składniki na 4-5 porcji:
udko z kurczaka
2 marchewki
por
cebula
kawałek selera
korzeń pietruszki
garść fasolki szparagowej
garść kukurydzy lub groszku zielonego
kilka różyczek kalafiora
3/4 szklanki białego ryżu
natka pietruszki
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
2 łyżki śmietany 18%
Jak zrobić zupę jarzynową z ryżem?
Mięso włóż do garnka, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, wlej 2,5 l wody i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je, dodaj do wywaru całą cebulę, kawałek selera, por, marchewki i pietruszkę i gotuj 40-50 minut na wolnym ogniu, aż powstanie aromatyczna do zupy.
Z garnka wyjmij mięso i warzywa, mięso oddziel od kości, przełóż do zupy, marchewkę, pietruszkę, kalafior, por i seler również pokrój i przełóż do zupy, do wywaru dodaj fasolkę szparagową, kukurydzę, groszek, ryż i gotuj jeszcze przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Źródło zdjęcia: canva/aga7ta Pod koniec gotowania wlej do zupy śmietanę wymieszaną z odrobiną zimnej wody, wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, solidnie oprósz posiekana natką pietruszki i podaj. Smacznego.