Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa jarzynowa ze śmietaną kremówką
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.02.2022 01:00

Zupa jarzynowa ze śmietaną kremówką

Zupa jarzynowa ze śmietaną kremówką
canva/arfo

Zupa jarzynowa ze śmietaną kremówką i kurczakiem na obiad to pyszna, pożywna i zdrowa zupa, którą ugotujesz w godzinę. Zupa jest więc dobrym pomysłem na danie w tygodniu, kiedy jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu na dłuższe gotowanie. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę jarzynową ze śmietaną kremówką.

Zupa jarzynowa to zupa, którą ugotujesz na wszystkich warzywach. Podstawą jednak jest dobry bulion, ugotuj go na kurczaku z zielem angielskim, liściem laurowym i włoszczyzną do rosołu. Aromatyczny wywar dodatkowo wzmacnia walory smakowe i doskonale rozgrzewa.

W mojej wersji zupy jarzynowej jest wiele warzyw, jak brukselka, fasolka, pieczarki, kalafior i inne, dzięki czemu danie jest kolorowe, pełne smaku i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Zupę doprawiam suszonym majerankiem i słodką śmietanką kremówką, która świetnie pasuje do całego dania.

Jeśli została Ci kapusta po poprzednim obiedzie- tu poznasz przepis na zupę jarzynową z kapustą, jest pyszna, zdrowa. Do zup dodawaj też inne warzywa, które zalegają w lodówce, aby ich nie wyrzucać i nie marnować jedzenia.

Przepis na zupę jarzynową ze śmietaną kremówką

Składniki na 4-5 porcji:

  • udko z kurczaka

  • 4 ziemniaki

  • 8-10 brukselek

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • cebula

  • kilka różyczek kalafiora

  • garść krótkiej fasolki szparagowej zielonej

  • 4 pieczarki

  • liść laurowy

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz do smaku

  • suszony majeranek do smaku

  • 80 ml śmietany kremówki

Jak zrobić zupę jarzynową ze śmietaną kremówką?

Udko umyj, oczyść, włóż do garnka, zalej 1 l wody i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, całą cebulę, marchew, korzeń pietruszki i gotuj koło 30-40 minut na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną, a mięso się ugotuje.

Z wywaru wyjmij skrzydełko, oddziel mięso od kości, mięso przełóż do zupy, wyjmij również marchewki i korzeń pietruszki, pokrój w kostkę i również przełóż do garnka. Do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, fasolkę szparagową, brukselkę, dopraw szczyptą majeranku i gotuj kolejne 15 minut.

Brukselka

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures W tym czasie śmietanę wymieszaj z odrobiną zimnej wody. 15 minutach gotowania dodaj różyczki kalafiora, pokrojone pieczarki, wlej śmietanę i gotuj jeszcze 10-15 minut, żeby warzywa były miękkie. Zupę dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

Tagi: Obiad Danie Zupa