Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zaskakująca zupa jarzynowa z kapustą
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.01.2022 01:00

Zaskakująca zupa jarzynowa z kapustą

Zupa jarzynowa z kapustą
canva/nata_vkusidey

Zupa jarzynowa z kapustą to doskonały pomysł na pożywny i zdrowy, rodzinny obiad. Zupa gotowana na wywarze mięsno- warzywnym jest pyszna i bardzo aromatyczna. Jarzynowa z kapustą to jedna z lepszych wersji zupy warzywnej. Poznaj przepis na zupę jarzynową z kapustą.

Zupa jarzynowa to prawdziwa bomba witaminowa na talerzu. Jest lekka, świeża, aromatyczna, ponad to wzmacnia i rozgrzewa organizm, a także dostarcza wielu cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Zupa na wywarze z kurczaka i włoszczyzny ma również doskonały smak i pięknie pachnie już podczas gotowania.

Gotowanie doskonałej zupy z warzyw podziel na kilka etapów, aby mieć pewność, że wszystkie składniki będą miękkie i oddadzą cały swój smak. Do zupy, oprócz kapusty, kurczaka i włoszczyzny, dodaj jeszcze ziemniaki, paprykę czerwoną, posiekaną natkę pietruszki i różyczki kalafiora. Tak przygotowana zupa błyskawicznie zniknie z talerzy.

Zupą idealną na zimę jest również rosół i tradycyjna ogórkowa. Zupy doskonale wzmacniają i rozgrzewają i są doskonałymi daniami naszej kuchni.

Przepis na zupę jarzynową z kapustą

Składniki na 5-6 porcji:

  • 2 udka z kurczaka

  • 400 g kapusty

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • 3 ziemniaki

  • czerwona papryka

  • kilka różyczek kalafiora

  • por

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • świeża natka pietruszki

Jak zrobić zupę jarzynową z kapustą?

Mięso umyj, oczyść, włóż do większego garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. W tym czasie poszatkuj kapustę, posiekaj por i pokrój w kostkę paprykę.

Szumowiny zdejmij z wywaru, dodaj do zupy liście laurowe, ziele angielskie, kawałek selera, marchewkę, pietruszkę i posiekany por. Gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut.

Wyjmij marchewkę, pietruszkę i seler, pokrój je w kostkę i ponownie wrzuć do zupy. Następnie dodaj pokrojoną paprykę, ziemniaki, kapustę i gotuj kolejne 30 minut, aby wszystkie warzywa zmiękły.

Szatkowana kapusta do zupy jarzynowej

Źródło zdjęcia: canva/ires007 10 minut przed końcem gotowania do zupy wrzuć malutkie różyczki kalafiora, oprósz posiekaną natką pietruszki i gotuj, aż kalafior zmięknie. Całą zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Tagi: Danie Zupa Obiad