Smakosze.pl Przepisy Zupa kalafiorowa z dodatkiem dyni i kurkumy - rozgrzewający jesienny przysmak
canva/Dar1930

Zupa kalafiorowa z dodatkiem dyni i kurkumy - rozgrzewający jesienny przysmak

19 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jesienna aura sprzyja do eksperymentowania w kuchni z dynią, kalafiorem i innymi rozgrzewającymi składnikami. Z tego powodu prezentujemy banalnie prosty przepis na zupę z powyższych produktów, która nie tylko wspaniale się prezentuje, lecz jest również wybitnie smaczna. Już jedna miska wystarcza, aby poczuć się zupełnie najedzonym. Obok kalafiora i dyni zagości także kurkuma.

Zupa kalafiorowa z dynią nie ma sobie równych o tej porze roku. Sezon na najróżniejsze gatunki dyni powoduje, że powinniśmy korzystać z tego warzywa jak najczęściej. Można dynię marynować, piec, dusić czy smażyć, jednak dzisiaj zdecydowaliśmy się na przygotowanie pysznej zupy.

Wszystkie potrzebne do wykonania tej receptury składniki można znaleźć we własnej kuchni. Jeśli jednak czegoś ci zabrakło, nawet okoliczny niewielki sklep osiedlowy powinien mieć w swoim asortymencie każdy wymagany produkt.

Przepis na zupę z kalafiora i dyni

Składniki:

  • 1,6 l bulionu warzywnego

  • 1 czerwona cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • pół kalafiora

  • kawałek dyni

  • 3 średnie ziemniaki

  • natka pietruszki

  • suszone oregano

  • 2 łyżeczki kurkumy

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • 125 ml śmietany 18%

Zacznij od umycia kalafiora, podzielenia go na mniejsze różyczki i odstawienia na bok. Dynię umyj, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. To samo powtórz z kartoflami. Cebulę obierz i pokrój w średnio grube piórka.

Do garnka wrzuć masło i oliwę. Smaż na nich na średnim ogniu cebulę oraz zmiażdżony czosnek, aż się zeszklą. Następnie dodaj dynię oraz ziemniaki. Smaż warzywa przez około 5 minut, aż nabiorą delikatnie złocistej barwy.

Po podsmażeniu warzyw wlej do garnka podgrzany bulion, wrzuć kalafiora, dopraw solą, pieprzem, oregano i kurkumą. Gotuj zupę przez około 25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania wrzuć do garnka świeżo siekaną natkę pietruszki, wlej zahartowaną śmietanę i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak Jakub Kuroń gotuje swoją zupę pomidorową. Ten tekst wyjawia przepis na pyszną klasyczną pomidorówkę.

Zupa kalafiorowa z dynią

Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kruchebabeczki.blogspot.com Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy