Smakosze.pl
Sałatka jarzynowa ze śmietaną

canva/photka

Babciny przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową - każdy poprosi o dokładkę

19 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Sałatka jarzynowa gości na wielu polskich stołach przy okazji świąt. Już niedługo po raz kolejny będziemy szukać wyjątkowej receptury, która pomoże nam zachwycić gości tym specjałem. Sięgnijmy po sprawdzony przepis naszych babć, które do sosu dodawały śmietany. Dzięki temu dodatkowi danie nabiera wspaniale aksamitnej konsystencji.

Z gotowanych warzyw przyrządzicie wiele wyśmienitych dań m.in. krokiety, takie jak proponuje Robert Makłowicz czy smaczny warzywny pasztet. Można też sięgnąć po recepturę na tradycyjną sałatkę jarzynową. Dodajcie do sosu śmietany, a smak dania będzie głębszy. Koniecznie sprawdźcie, jak wyjątkową konsystencję pozwala uzyskać taki dodatek.

Racuchy maślankowe

Aksamitne racuchy na maślance. Bez drożdży i proszku do pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Przepis na babciną sałatkę jarzynową ze śmietaną

Składniki na sałatkę:

  • 3 średnie marchewki

  • 1 spora pietruszka

  • 1 mały seler

  • 3 jaja

  • 1 małe jabłko

  • 1 mniejsza puszka groszku

  • 1 mniejsza puszka kukurydzy

  • 2 niewielkie cebule

  • 4 ogórki kiszone

  • 1 ziemniak

Składniki na sos:

  • 1 mały słoik ulubionego majonezu

  • pół kubka śmietany 18%

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, gotujemy do miękkości i obieramy. Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki. Wszystkie ugotowane składniki oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę wedle upodobań — w mniejszą lub w większą.

Jabłko kroimy w ósemki lub obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Groszek i kukurydze płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do miski. Dodajemy pozostałe stałe składniki.

Mieszamy i łączymy z majonezem, musztardą, olejem oraz śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki wraz z kromką chleba. Smacznego.

Sałatka jarzynowa

Dodając śmietany do jarzynowej, uzyskacie delikatną konsystencję dania i głębszy smak

Źródło zdjęcia: canva/ildipapp

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zpierwszegotloczenia

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >