Babciny przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową - każdy poprosi o dokładkę
Sałatka jarzynowa gości na wielu polskich stołach przy okazji świąt. Już niedługo po raz kolejny będziemy szukać wyjątkowej receptury, która pomoże nam zachwycić gości tym specjałem. Sięgnijmy po sprawdzony przepis naszych babć, które do sosu dodawały śmietany. Dzięki temu dodatkowi danie nabiera wspaniale aksamitnej konsystencji.
Z gotowanych warzyw przyrządzicie wiele wyśmienitych dań m.in. krokiety, takie jak proponuje Robert Makłowicz czy smaczny warzywny pasztet. Można też sięgnąć po recepturę na tradycyjną sałatkę jarzynową. Dodajcie do sosu śmietany, a smak dania będzie głębszy. Koniecznie sprawdźcie, jak wyjątkową konsystencję pozwala uzyskać taki dodatek.
Przepis na babciną sałatkę jarzynową ze śmietaną
Składniki na sałatkę:
3 średnie marchewki
1 spora pietruszka
1 mały seler
3 jaja
1 małe jabłko
1 mniejsza puszka groszku
1 mniejsza puszka kukurydzy
2 niewielkie cebule
4 ogórki kiszone
1 ziemniak
Składniki na sos:
1 mały słoik ulubionego majonezu
pół kubka śmietany 18%
2 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz w ilości do smaku
natka pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, gotujemy do miękkości i obieramy. Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki. Wszystkie ugotowane składniki oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę wedle upodobań — w mniejszą lub w większą.
Jabłko kroimy w ósemki lub obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Groszek i kukurydze płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do miski. Dodajemy pozostałe stałe składniki.
Mieszamy i łączymy z majonezem, musztardą, olejem oraz śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki wraz z kromką chleba. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ildipapp
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić domowe masło orzechowe? Jest 2 razy tańsze od sklepowego
Niezawodny przepis na bezmięsną babkę ziemniaczaną - rozpływa się w ustach
Źródło: zpierwszegotloczenia Zapraszamy na nasz Instagram