Zupa kalafiorowa z zacierkami. Sycąca i pełna smaku
Zupa kalafiorowa z zacierkami jest świetnym pomysłem na pyszny, lekki, a zarazem sycący obiad dla całej rodziny. Bardzo łatwo i dość szybko ją ugotować. Dlatego doskonale sprawdzi się nawet w najbardziej zabiegany dzień. Dobrze też nadaje się do odgrzewania.
Zupa kalafiorowa z zacierkami to domowa, tradycyjna zupa, która smakuje jak u babci. Jest bardzo aromatyczna, prosta i pożywna. Zupę koniecznie ugotujmy na mięsnej wkładce i warzywach rosołowych, dzięki którym nabierze wspaniałego smaku.
Zupę kalafiorową możemy ugotować z mrożonych lub świeżych różyczek kalafiora. Świeży kalafior sprawdzi się doskonale w sezonie, zimą natomiast możemy wykorzystać mrożonkę. Zupę doprawmy również świeżym lub mrożonym koperkiem i gałką muszkatołową.
Zacierki w zupie kalafiorowej przygotujemy wyłącznie z jajka i mąki. To nic innego, jak malutkie, drobne kluseczki, które surowe wrzucamy pod koniec gotowania zupy i które doskonale zagęszczą całe danie.
Przepis na sycącą zupę kalafiorową z zacierkami
Składniki na zupę:
-
400 g świeżych lub mrożonych różyczek kalafiora
-
udko z kurczaka
-
2 marchewki
-
2 mniejsze ziemniaki
-
korzeń pietruszki
-
koperek
-
duża cebula
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
liść laurowy
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
sól, pieprz do smaku
Składniki na zacierki:
-
jajko
-
mąka pszenna
Jak ugotować zupę kalafiorową z zacierkami? Prosta, domowa zupa posmakuje każdemu
Do garnka włóż mięso, obraną cebulę, całe marchewki i korzeń pietruszki. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je, garnek przykryj i gotuj do miękkości warzyw.
W tym czasie przygotuj zacierki: jajko wbij do miseczki, wymieszaj, następnie stopniowo dosypuj mąkę, stale mieszając, aż powstanie jednolite, twarde, zbije ciasto. Ciasto zetrzyj na tarce i rozłóż, żeby zacierka się trochę wysuszyła.
Z wywaru wyjmij marchewki i pietruszkę, pokrój je w kostkę i ponownie wrzuć do garnka. Dodaj podzielonego na małe różyczki kalafiora, obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wsyp zacierki i gotuj jeszcze kilka minut. Pod koniec kalafiorową solidnie oprósz posiekanym koperkiem i podaj , smacznego.
Ugotuj również wyśmienitą zupę jarzynową . Świetnym pomysłem na obiad jest bryndzówka, czyli góralska zupa z bryndzy gotowana na wywarze warzywnym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kultową surówkę z KFC pokochały miliony. Zdradzamy, jak zrobić Coleslawa krok po kroku
-
Puszyste jak obłok naleśniki bez mleka. Zastąpisz je nietypowym dodatkiem
-
Aromatyczna cukinia marynowana w orientalnym stylu. Przysmak dla każdego
Źródło: przyslijprzepis