Smakosze.pl
zupa jarzynowa

canva/YelenaYemchuk

Lekka i prosta zupa jarzynowa. W sam raz na letni obiad

6 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Zastanawiacie się, co przygotować na obiad? Dobrym pomysłem w sam raz na letni obiad będzie lekka i prosta zupa jarzynowa. Jest łatwa do zrobienia, bo warzywa wystarczy zalać bulionem i ugotować. Nie zapomnijcie też o koperku, który doda zupie doskonałego orzeźwiającego smaku.

Zupę jarzynową można gotować przez cały rok z sezonowo dostępnych warzyw. Jednak teraz jest doskonały czas na jej przyrządzenie, bo do wyboru macie mnóstwo świeżych i pysznych warzyw. Ich dobór jest też dosyć dowolny, więc jeśli nie macie pod ręką podanego w przepisie warzywa, możecie z niego zrezygnować lub zastąpić je innym.

Na czym najlepiej smażyć jajka sadzone? Olej wcale nie jest idealnym wyborem

Na czym najlepiej smażyć jajka sadzone? Olej wcale nie jest idealnym wyborem

CZYTAJ DALEJ

Na zupę jarzynową najlepiej nadają się jednak warzywa o delikatnym smaku, np. marchewka, ziemniak, cebula, cukinia. Wyrazista papryka, podobnie jak pomidor mogą zdominować smak potrawy. Warto też pamiętać o zieleninie, a najlepiej o koperku, który doskonale podkręca smak tej zupy i ją orzeźwia.

Przepis na prostą zupę jarzynową

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 1 cebula

  • 1 por

  • 3 ziemniaki

  • 1 łyżka masła

  • kawałek kalafiora, brokuła lub kapusty

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego

  • koperek

  • sól, pieprz

Przygotowanie lekkiej zupy jarzynowej

Warzywa obierz, opłucz, pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło, wsyp warzywa. Smaż je kilka minut, często mieszając, aż lekko się zeszklą.

Warzywa zalej gorącym bulionem, zagotuj. Gotuj je na niedużym ogniu, aż zrobią się miękkie. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Dodaj do zupy, wymieszaj. Możesz też dodać do zupy łyżeczkę świeżego masła lub zabielić ją śmietaną.

Wskazówka:

Zupa jarzynowa jest dość wrażliwa na wysoką temperaturę i latem szybko się psuje. Dlatego jeśli zostanie ci potrawa na następny dzień, po wystudzeniu schowaj ją do lodówki.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zupę z młodej kapusty, a także na zupę kalafiorową.

koperek

canva/meteo021

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata

Przepisy

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Domowy ocet jabłkowy

Przepisy

Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Czytaj więcej >
Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >