Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekka i prosta zupa jarzynowa. W sam raz na letni obiad
Renata Materlińska
Renata Materlińska 06.08.2022 18:10

Lekka i prosta zupa jarzynowa. W sam raz na letni obiad

zupa jarzynowa
canva/YelenaYemchuk

Zastanawiacie się, co przygotować na obiad? Dobrym pomysłem w sam raz na letni obiad będzie lekka i prosta zupa jarzynowa. Jest łatwa do zrobienia, bo warzywa wystarczy zalać bulionem i ugotować. Nie zapomnijcie też o koperku, który doda zupie doskonałego orzeźwiającego smaku.

Zupę jarzynową można gotować przez cały rok z sezonowo dostępnych warzyw. Jednak teraz jest doskonały czas na jej przyrządzenie, bo do wyboru macie mnóstwo świeżych i pysznych warzyw. Ich dobór jest też dosyć dowolny, więc jeśli nie macie pod ręką podanego w przepisie warzywa, możecie z niego zrezygnować lub zastąpić je innym.

Na zupę jarzynową najlepiej nadają się jednak warzywa o delikatnym smaku, np. marchewka, ziemniak, cebula, cukinia. Wyrazista papryka, podobnie jak pomidor mogą zdominować smak potrawy. Warto też pamiętać o zieleninie, a najlepiej o koperku, który doskonale podkręca smak tej zupy i ją orzeźwia.

Przepis na prostą zupę jarzynową

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 1 cebula

  • 1 por

  • 3 ziemniaki

  • 1 łyżka masła

  • kawałek kalafiora, brokuła lub kapusty

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego

  • koperek

  • sól, pieprz

Przygotowanie lekkiej zupy jarzynowej

Warzywa obierz, opłucz, pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło, wsyp warzywa. Smaż je kilka minut, często mieszając, aż lekko się zeszklą.

Warzywa zalej gorącym bulionem, zagotuj. Gotuj je na niedużym ogniu, aż zrobią się miękkie. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Dodaj do zupy, wymieszaj. Możesz też dodać do zupy łyżeczkę świeżego masła lub zabielić ją śmietaną.

Wskazówka:

Zupa jarzynowa jest dość wrażliwa na wysoką temperaturę i latem szybko się psuje. Dlatego jeśli zostanie ci potrawa na następny dzień, po wystudzeniu schowaj ją do lodówki. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zupę z młodej kapusty, a także na zupę kalafiorową.

koperek
canva/meteo021

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: