Smakosze.pl Przepisy Zupa kalafiorowa z żółtym serem. Każdy będzie błagał o dokładkę
canva/Dar1930

Zupa kalafiorowa z żółtym serem. Każdy będzie błagał o dokładkę

13 lipca 2022

Zupa kalafiorowa jest delikatnym warzywnym specjałem, który lubi wielu smakoszy. Klasyczną wersję warto urozmaicić, dodając sera. Starty na tarce cheddar sprawi, że danie nabierze charakteru oraz stanie się kremowe i niezwykle sycące. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis — wasi bliscy będą zachwyceni tym smakiem.

Zupa kalafiorowa — podobnie jak pieczarkowa czy ogórkowa — ma wielu zwolenników. Nie wszystkim jednak odpowiada delikatność tego rarytasu. Wzbogacając go o dodatek tartego sera cheddar, uzyskamy danie o niezwykłym aromacie i głębokim, wyrazistym smaku. Skusi każdego i nasyci na długi czas. Spróbujecie?

Przepis na wyśmienitą zupę kalafiorową z serem żółtym

Składniki:

  • 1,2 litra bulionu warzywnego

  • 1 średniej wielkości kalafior

  • 2 marchewki

  • 2 duże ziemniaki

  • 1 mała cebula

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 szklanka tartego sera cheddar

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku

  • 200 ml śmietanki 12%

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Kalafior płuczemy i dzielimy go na niewielkie różyczki. Marchew oraz ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Seler naciowy również oczyszczamy i rozdrabniamy. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.

W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy ziemniaki, marchewkę, selera naciowego oraz różyczki kalafiora i smażymy przez kilka minut, mieszając. Wlewamy bulion, zagotowujemy.

Wsypujemy tymianek i gałkę muszkatołową. Gdy warzywa zmiękną, wlewamy śmietankę, hartując ją. Następnie wsypujemy starty ser i mieszamy, aż się rozpuści.

Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy ją zblendować przed podaniem. Najlepiej smakuje posypana świeżą natką pietruszki. Smacznego.

canva/peredniankina
canva/peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: e-ksiazkakucharska

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy