Zupa kalafiorowa z żółtym serem. Każdy będzie błagał o dokładkę
Zupa kalafiorowa jest delikatnym warzywnym specjałem, który lubi wielu smakoszy. Klasyczną wersję warto urozmaicić, dodając sera. Starty na tarce cheddar sprawi, że danie nabierze charakteru oraz stanie się kremowe i niezwykle sycące. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis — wasi bliscy będą zachwyceni tym smakiem.
Zupa kalafiorowa — podobnie jak pieczarkowa czy ogórkowa — ma wielu zwolenników. Nie wszystkim jednak odpowiada delikatność tego rarytasu. Wzbogacając go o dodatek tartego sera cheddar, uzyskamy danie o niezwykłym aromacie i głębokim, wyrazistym smaku. Skusi każdego i nasyci na długi czas. Spróbujecie?
Przepis na wyśmienitą zupę kalafiorową z serem żółtym
Składniki:
-
1,2 litra bulionu warzywnego
-
1 średniej wielkości kalafior
-
2 marchewki
-
2 duże ziemniaki
-
1 mała cebula
-
2 łodygi selera naciowego
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
1 szklanka tartego sera cheddar
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
-
200 ml śmietanki 12%
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
posiekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Kalafior płuczemy i dzielimy go na niewielkie różyczki. Marchew oraz ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Seler naciowy również oczyszczamy i rozdrabniamy. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.
W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy ziemniaki, marchewkę, selera naciowego oraz różyczki kalafiora i smażymy przez kilka minut, mieszając. Wlewamy bulion, zagotowujemy.
Wsypujemy tymianek i gałkę muszkatołową. Gdy warzywa zmiękną, wlewamy śmietankę, hartując ją. Następnie wsypujemy starty ser i mieszamy, aż się rozpuści.
Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy ją zblendować przed podaniem. Najlepiej smakuje posypana świeżą natką pietruszki. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pasztet do smarowania z resztek po rosole. Nic się nie zmarnuje
-
Jak zrobić najsmaczniejsze ciasto na ptysie? Zdradzamy najważniejsze podstawy
-
Ekspresowe racuchy z jabłkami bez drożdży. Idealny przepis na błyskawiczny obiad dla całej rodziny
Źródło: e-ksiazkakucharska