Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa ogonowa z makaronem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.12.2021 01:00

Zupa ogonowa z makaronem

Zupa ogonowa z makaronem
canva/hipokrat

Zupa ogonowa z makaronem jest niezwykle pożywną i esencjonalną zupą, idealną na obiad w chłodne, zimowe dni. Zupa gotowana na wywarze wołowym z mięsem, warzywami i bogactwem przypraw zachwyci wszystkich domowników i błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na zupę ogonową z makaronem.

Zupa ogonowa jest tradycyjną zupą, którą doskonale pamiętamy z dzieciństwa. Zupa jest aromatyczna, mięsna i doskonale doprawiona. Zupę ogonową ugotuj na bulionie wołowym, przygotowanym najlepiej kilka godzin wcześniej. Możesz wykorzystać również rosół wołowy z poprzedniego dnia.

Zupa ogonowa jest zupą, której gotowanie musisz rozłożyć na dwa dni. Wołowe ogony i aromatyczny bulion z warzywami smakuje najlepiej, kiedy dasz mu czas. Zupę dokończ na drugi dzień, dodając koncentrat, przyprawy i makaron. Zupę koniecznie oprósz posiekaną natką pietruszki.

Wołowina to nie tylko doskonała zupa i rosół. To również wiele innych, pysznych dań. Przygotuj również steka wołowego z pieprzem, idealnego na pożywny obiad.

Przepis na zupę ogonową z makaronem

Składniki:

  • 1 kg ogonów wołowych

  • 1,5 l bulionu wołowego

  • 2 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • kawałek selera

  • 2 gałązki selera naciowego

  • cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • kilka suszonych grzybów

  • makaron

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • 100 ml wina czerwonego wytrawnego

  • 2 liście laurowe

  • szczypta papryki słodkiej, kminku, tymianku

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Jak przygotować zupę ogonową z makaronem?

Na patelni rozgrzej oliwę, następnie dodaj mięso i smaż, aż ogony się zarumienią, wyjmij z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklij posiekany czosnek i cebulę, wlej wino i duś przez 5 minut.

Na patelnię dodaj pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i seler i smaż przez 5-6 minut. Bulion wlej do większego garnka, dodaj liście laurowe, suszone grzyby, przyprawy, mięso i warzywa i gotuj 1,5 godziny na wolnym ogniu od momentu zagotowania.

Składniki na zupę ogonową

Zupę odstaw do przestygnięcia, następnie wstaw ją do lodówki na całą noc. Następnego dnia zdejmij z wierzchu zimny tłuszcz i ponownie zagotuj. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku, następnie wsyp makaron i gotuj, aż zmięknie, oprósz natką pietruszki.

Smacznego.