Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Stek wołowy z pieprzem - rozpływa się w ustach
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 26.04.2021 02:00

Stek wołowy z pieprzem - rozpływa się w ustach

Stek wołowy z pieprzem - rozpływa się w ustach
pixabay.com

Stek z pieprzem - składniki

  • 2 steki z polędwicy wołowej, około 2,5 - 3 cm grubości,

  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon,

  • 2 łyżki oleju roślinnego,

  • 4 łyżki śmietanki kremowej 30% lub 36%,

  • sól morska,

  • 4 łyżki brandy,

  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Przygotowanie steku z pieprzem

Podgrzej stek do temperatury pokojowej. Wytrzyj do sucha papierowymi ręcznikami i posmaruj pieprzem (nie dodawaj soli). Podgrzej grubą patelnię (np. żeliwną) na średnim ogniu. Wlej oliwę, a gdy oliwa będzie gorąca, dodaj stek.

Smaż steki na średnim ogniu przez 4-5 minut, aż się zrumienią i przewróć na drugą stronę, gdy będą wysmażone do ⅓ wysokości. Odwróć i smaż przez kolejne przez kolejne 4-5 minut.

Następnie połóż na rozgrzany talerz ( może być podgrzany na parze), posyp solą mięso i przykryj folią aluminiową.

Wlej brandy do patelni ze stekami i za pomocą szpatułki zeskrob resztki z dna i podgrzewaj przez około pół minuty, aż płyn zmniejszy się o połowę.

Wlej sok ze steku (przykryte steki, wypuszczą trochę soku) i dodaj śmietanę. Gdy sos zgęstnieje, zdejmij patelnię z ognia, dodaj musztardę Dijon i wlej do miski. W razie potrzeby dopraw odrobiną soli.

Tagi: