Smakosze.pl
Stek wołowy z pieprzem - rozpływa się w ustach

pixabay.com

Stek wołowy z pieprzem - rozpływa się w ustach

26 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Stek z pieprzem to danie rozpływające się w ustach. Charakteru dodaje mu dodatek świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Wbrew pozorom stek panierowany w pieprzu nie jest specjalnie pikantny, ponieważ wysoka temperatura pozbawia pieprz wyraźnej ostrości. Jak przygotować stek z pieprzem?

Stek z pieprzem - składniki

  • 2 steki z polędwicy wołowej, około 2,5 - 3 cm grubości,

  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon,

  • 2 łyżki oleju roślinnego,

  • 4 łyżki śmietanki kremowej 30% lub 36%,

  • sól morska,

  • 4 łyżki brandy,

  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Przygotowanie steku z pieprzem

Podgrzej stek do temperatury pokojowej. Wytrzyj do sucha papierowymi ręcznikami i posmaruj pieprzem (nie dodawaj soli). Podgrzej grubą patelnię (np. żeliwną) na średnim ogniu. Wlej oliwę, a gdy oliwa będzie gorąca, dodaj stek.

Smaż steki na średnim ogniu przez 4-5 minut, aż się zrumienią i przewróć na drugą stronę, gdy będą wysmażone do ⅓ wysokości. Odwróć i smaż przez kolejne przez kolejne 4-5 minut.

Następnie połóż na rozgrzany talerz ( może być podgrzany na parze), posyp solą mięso i przykryj folią aluminiową.

Wlej brandy do patelni ze stekami i za pomocą szpatułki zeskrob resztki z dna i podgrzewaj przez około pół minuty, aż płyn zmniejszy się o połowę.

Wlej sok ze steku (przykryte steki, wypuszczą trochę soku) i dodaj śmietanę. Gdy sos zgęstnieje, zdejmij patelnię z ognia, dodaj musztardę Dijon i wlej do miski. W razie potrzeby dopraw odrobiną soli.

Dzięciołowska MarcelinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >