Zupa ogórkowa według babcinej receptury. Tajny składnik sprawia, że jest nieziemsko sycąca
Zupa ogórkowa należy do jednej z najczęściej przyrządzanych w polskich domach. Pyszny i nieco kwaśny smak specjału warto przełamać dodatkiem delikatnego białego ryżu. Zaskakujący dodatek odmieni oblicze dobrze wam znanego klasyku i sprawi, że zupa będzie bardzo sycąca. Spróbujecie?
Zupa ogórkowa gości na naszych stołach równie często co pomidorówka i rosół . K waśne danie lubi wielu, lecz dobór dodatków potrafi sprawić problem. Ziemniaki, które przez nieuwagę mogą stać się niesmaczne, warto zastąpić ryżem. Sprawdźcie ten sposób, a nie zawiedziecie się.
Przepis na babciną zupę ogórkową z ryżem
Składniki:
-
1,5 litra wody
-
1 ćwiartka kurczaka
-
250 g wołowiny rosołowej
-
2 średnie marchewki
-
1 mała pietruszka
-
ćwiartka selera
-
biała część małego pora
-
1 słoik przecieru ogórkowego
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
4 liście laurowe
-
100 g białego ryżu
-
pół szklanki śmietany 18 %
-
2 łyżki posiekanego koperku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Mięso przenosimy do dużego garnka. Wrzucamy przyprawy w kawałku, a całość zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez godzinę , usuwając pojawiające się szumy przy pomocy łyżki cedzakowej.
Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i obieramy. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora płuczemy i kroimy w cienkie talarki lub półplasterki. Dodajemy składniki do garnka wraz z surowym ryżem.
Gotujemy jeszcze przez kwadrans, a następnie dodajemy przecier ogórkowy. Gdy zupa znów zawrze wyłączamy ogień, a następnie zabielamy ją zahartowaną śmietaną. Posypać koperkiem i podajemy. Smacznego.
Wskazówka: jeżeli chcecie przygotować więcej zupy, warto ugotować ryż osobno. W przeciwnym wypadku przy odgrzewaniu rozgotuje się, a zupa stanie się bardzo gęsta.
Źródło zdjęcia: canva/piyato
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Rozpływająca się w ustach rolada z boczku. Tani i banalny wielkanocny obiad
-
Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
Źródło: mojegotowanie