Zupa ogórkowa z nietypowym dodatkiem jajka
Zupa ogórkowa nie musi być cały czas jedzona w taki sam sposób. Jedną z najlepszych, a zarazem najprostszych metod ulepszenia tego dania, jest dodanie do niego jajka. Dzięki temu zupa nabiera większej treściwości i kontrastujących ze sobą smaków.
Zupa ogórkowa konkuruje o podium najukochańszych zup Polaków wraz z rosołem, pomidorową oraz żurkiem. Jeśli twoja ulubioną jest ta ugotowana na kiszeniakach, przetestuj dodanie do niej jajka na twardo.
Taka mała modyfikacja sprawia, że całość staje się nie tylko bardziej treściwa - zupełnie inna konsystencja wywołuje kompletnie inne odczucia podczas jedzenia. Kwaskowość zupy również świetnie współgra z delikatnością jajka.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na zupę ogórkową z jajkiem
Chcesz zapoznać się z innymi przepisami? Sprawdź nasze inne receptury, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na banalnie prosty chlebek bananowy. Z tego tekstu dowiesz się, jak zrobić idealne ruskie pierogi według przepisu Ani Starmach.
Składniki:
-
porcja rosołowa
-
1 marchewka
-
kilka ziemniaków
-
kilka ogórków kiszonych
-
2 łyżki śmietany 18%
-
koperek
-
sól, pieprz
-
listek, ziele
-
jajka
Zacznij od wlania wody do garnka i włożenia doń mięsa. Podgrzewaj całość przez godzinę, cały czas zbierając szumowiny z powierzchni. Po tym czasie dodaj przyprawy oraz startą na tarce o dużych oczkach marchew.
Ziemniaki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój je w dużą kostkę i wrzuć do wywaru. Gotuj je do miękkości - dopiero od tego momentu można zacząć dodawać kwaśne produkty. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo.
Ogórki kiszone odsącz z zalewy i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj je do zupy, a wraz z nimi wlej pół szklanki soku z kiszenia. Zabiel śmietaną. Podawaj z jajkiem na twardo. Smacznego.
Źródło: canva.com/Dar1930, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com