Smakosze.pl Przepisy Zupa ogórkowa z nietypowym dodatkiem jajka
canva.com/arfo, Getty Images

Zupa ogórkowa z nietypowym dodatkiem jajka

19 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zupa ogórkowa nie musi być cały czas jedzona w taki sam sposób. Jedną z najlepszych, a zarazem najprostszych metod ulepszenia tego dania, jest dodanie do niego jajka. Dzięki temu zupa nabiera większej treściwości i kontrastujących ze sobą smaków.

Zupa ogórkowa konkuruje o podium najukochańszych zup Polaków wraz z rosołem, pomidorową oraz żurkiem. Jeśli twoja ulubioną jest ta ugotowana na kiszeniakach, przetestuj dodanie do niej jajka na twardo.

Taka mała modyfikacja sprawia, że całość staje się nie tylko bardziej treściwa - zupełnie inna konsystencja wywołuje kompletnie inne odczucia podczas jedzenia. Kwaskowość zupy również świetnie współgra z delikatnością jajka.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zupę ogórkową z jajkiem

Chcesz zapoznać się z innymi przepisami? Sprawdź nasze inne receptury, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na banalnie prosty chlebek bananowy. Z tego tekstu dowiesz się, jak zrobić idealne ruskie pierogi według przepisu Ani Starmach.

Składniki:

  • porcja rosołowa

  • 1  marchewka

  • kilka ziemniaków

  • kilka ogórków kiszonych

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • koperek

  • sól, pieprz

  • listek, ziele

  • jajka

Zacznij od wlania wody do garnka i włożenia doń mięsa. Podgrzewaj całość przez godzinę, cały czas zbierając szumowiny z powierzchni. Po tym czasie dodaj przyprawy oraz startą na tarce o dużych oczkach marchew.

Ziemniaki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój je w dużą kostkę i wrzuć do wywaru. Gotuj je do miękkości - dopiero od tego momentu można zacząć dodawać kwaśne produkty. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo.

Ogórki kiszone odsącz z zalewy i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj je do zupy, a wraz z nimi wlej pół szklanki soku z kiszenia. Zabiel śmietaną. Podawaj z jajkiem na twardo. Smacznego.

Zupa ogórkowa
undefined

Źródło: canva.com/Dar1930, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy