Smakosze.pl Przepisy Zupa ogórkowa za grosze z wody po ogórkach kiszonych
canva/FactoryTh, Getty Images

Zupa ogórkowa za grosze z wody po ogórkach kiszonych

25 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Zupa ogórkowa jest idealnym daniem, aby przygotować tani, a zarazem wyjątkowo pożywny obiad. Co więcej, można ugotować ją dosłownie za grosze - wystarczy wykorzystać poniższy przepis. Zupa ogórkowa z wody po kiszeniakach smakuje równie dobrze co klasyczna, a przy okazji pozwala zaoszczędzić całkiem dużo gotówki.

Zupa ogórkowa gości na stołach Polaków regularnie, zwykle w bogatej i bardzo treściwej wersji. Tym razem prezentujemy nowatorski przepis, który sprawdza się w każdych okolicznościach.

W wodzie po ogórkach jest bardzo dużo wartości odżywczych, takich jak witaminy, minerały czy kwas mlekowy. Zrobienie na jej podstawie zupy ogórkowej daje smaczny efekt, którym zajadać się będzie cała rodzina.

Przepis na zupę ogórkową z wody po ogórkach

Składniki:

  • 1,5 l bulionu

  • 10 ogórków kiszonych

  • szklanka zalewy z ogórków

  • pieprz

  • 4 kartofle

  • cukier

  • kwaśna śmietana

Zacznij od wlania bulionu do garnka i postawienia go na palniku. Jeśli w wywarze znajdują się warzywa, zostaw je. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj pod bieżącą wodą, pokrój w równą kostkę i wrzuć do wywaru.

Gotuj ziemniaki do momentu, aż wbijany w nie widelec będzie wchodził bez żadnego oporu. Odsącz ogórki z zalewy i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Jeśli ziemniaki są już miękkie, dodaj ogórki.

Gotuj ogórkową przez 5 minut, wlej do niej wodę z ogórków, dopraw cukrem oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawaj z pokaźną łyżką śmietany. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić białą kiełbasę pieczoną z cebulą. Ten tekst wyjaśnia sposób na zupę ogórkową z nietypowym dodatkiem jajka na twardo.

Zupa ogórkowa
canva/stockphotostudio, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zkuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy