Jak długo faworki pozostają świeże i chrupiące?
Po wczorajszym Tłustym Czwartku z pewnością wielu Polaków zastanawia się, jak długo faworki pozostają świeże i jak je przechowywać. Jeśli trzyma się je bez dostępu do wilgoci, mogą zachować kruchość i smak nawet przez 5 dni. Dlatego zaleca się, aby chruścik pakować do pojemników, które można szczelnie zamknąć.
Podczas Tłustego Czwartku faworki, pączki i inne słodkości zwyczajnie smakują najlepiej - jedząc je, w końcu świętuje się ważny dla wielu smakoszy dzień. W związku z tym niektórzy zrobili duże zapasy ulubionych łakoci.
Niestety faworki mają to do siebie, że nie są zbyt trwałym produktem. Okazuje się jednak, że można wydłużyć ich świeżość nawet o kilka dni od zakupu. Wystarczy zastosować się do poniższych porad.
Faworki schowaj do szczelnego pojemnika
Największym wrogiem chrustu jest wilgoć utrzymująca się w powietrzu. Suche faworki pochłaniają ją wyjątkowo szybko, ponieważ ich porowata powierzchnia ułatwia przenikanie wody do wewnątrz ciasta.
Najlepszym sposobem na walkę z nią, jest włożenie faworków do szczelnego plastikowego pojemnika, który można wygodnie zamknąć pokrywką. Jeśli nie masz takiego, włóż je do misy i przykryj je szerokim talerzem.
Niektórzy stosują również metodę polegającą na szczelnym i dokładnym owinięciu faworków folią spożywczą, a następnie schowaniu ich do lodówki. Na 1 godzinę przed jedzeniem należy wyjąć je z lodówki, aby ociepliły się do temp. pokojowej.
Cukier puder dodaj na chwilę przed jedzeniem
Jeśli masz możliwość posypania faworków cukrem pudrem bezpośrednio przed zabraniem się do jedzenia, zrób to. Zrezygnuj ze słodzenia faworków zaraz po smażeniu, gdyż cukier negatywnie wpływa na ich wytrzymałość.
Cukier puder ma jeszcze większe właściwości pochłaniające wodę od faworków. Dokładnie widać to na następny dzień, kiedy tworzy on na faworkach charakterystyczną skorupkę, a sam chruścik przestaje chrupać.
Dlatego radzimy, aby świeżo usmażone i ostudzone faworki po prostu schować do pojemnika i włożyć go do kuchennej szafki. W takich warunkach faworki zachowają swoje walory nawet do 5-6 dni.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego sernik pęka podczas pieczenia i jak tego uniknąć. Ten tekst wyjaśnia sposób na zamrażanie ciasta na faworki.
Źródło zdjęcia: canva/RobsonPL, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: rodzice; familie