Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków
Zupa ogórkowa jest tradycyjną, polską zupą, przygotowywaną głównie na kiszonkach. Poznaj nową odsłonę klasycznej ogórkowej i przygotuj niezwykle delikatną zupę ogórkową ze świeżych ogórków na aromatycznym bulionie warzywnym.
Świeże ogórki gruntowe sprawdzą się nie tylko do mizerii, sałatek i kanapek. Przygotujesz z nich pyszną, sycącą zupę ogórkową. Ogórki świeże nadają zupie lekkości i wyjątkowego smaku, którego musisz spróbować. Zupę ogórkową oprósz świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
Zupę ogórkową możesz przygotować na wiele sposobów: z wkładką mięsną, makaronem, ziemniakami. Możesz również ugotować pyszną zupę-krem z ogórków, która z pewnością zachwyci Cię swoim wyjątkowym smakiem i aromatem.
Świeże ogórki powinny być składnikiem codziennej diety. Dzięki wysokiej zawartości wody oraz chlorofilu skutecznie oczyszczają organizm z toksyn, wypłukują nadmiar wody, zmniejszając cellulit i obrzęki, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowego i nowotworów.
Przepis na zupę ogórkową ze świeżych ogórków
Składniki na 6-8 porcji:
3 duże ogórki gruntowe
3 ziemniaki
cebula
marchewka
korzeń pietruszki
kawałek selera
koperek
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
Jak przygotować zupę ogórkową ze świeżych ogórków?
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, dodaj kawałek selera, zalej 1l zimnej wody i gotuj na wolnym ogniu. Ogórki zetrzyj na tarce i dodaj je, kiedy warzywa będą miękkie. Dopraw solą, pieprzem, dodaj śmietanę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Smacznego.