Smakosze.pl Przepisy Pomidorówka z dodatkiem soku pomidorowego
Jakub Kaminski/East News; margouillatphotos, Getty Images

Pomidorówka z dodatkiem soku pomidorowego

18 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zupa pomidorowa bez wątpienia stanowi jeden z popularniejszych polskich przepisów. Danie to jest rozgrzewające i sycące, a pyszny smak pomidorów dodatkowo sprawia nam przyjemność , gdy możemy poczuć go w czasie zimnych dni. Sama Magda Gessler mówi, że jest to jej ulubiona zupa.

Jej ulubiona receptura, jak zdradza dla czasopisma "Przyjaciółka", jest mocno skomplikowana, a sam proces gotowania zajmuje mnóstwo czasu. Na szczęście Gessler wyjawiła również znacznie prostszą metodę na to danie - wystarczy ugotować je na soku pomidorowym, a z pewnością wyjdzie pysznie.

Zupa pomidorowa Magdy Gessler

Oszalałam na punkcie pomidorowej, ale robię ją specyficznie, bo na żeberkach cielęcych i z dużą ilością warzyw. Na kilogram żeberek daję dużego selera, cztery pory, osiem marchewek i sześć pietruszek, ćwierć kapusty włoskiej, pęczek pietruszki i koperku. Gotuję bardzo powoli, rosół jest intensywny i jednocześnie delikatny - mówi dla redakcji czasopisma "Przyjaciółka".

Następnie, co ciekawe, dodaje do niej sok z kiszonej kapusty, aby zakwasić zupę, a także pomidory podsmażone na maśle. Gessler nie zagęszcza dania śmietaną - dodaje niewielką ilość ubitej słodkiej śmietanki na wierzch wraz ze sporą garścią świeżego koperku.

Nie każdy jednak musi mieć tyle czasu co Gessler, dlatego nawet ona, przy braku wolnej chwili, rezygnuje z gotowania zupy w powyższy sposób. Zamiast tego robi prostą pomidorową na soku pomidorowym, na którą recepturę podajemy poniżej.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały sposób na domową białą kiełbasę do barszczu na święta. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis na wyjątkową chrupiąca sałatkę warzywną z pieczonych warzyw.

Przepis na zupę pomidorową na soku pomidorowym

Składniki:

  • 1 litr soku pomidorowego

  • 1 l wody

  • włoszczyzna

  • żeberka wieprzowe

  • cebula

  • sól

  • pieprz

  • 4 ząbki czosnku

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • śmietana

  • natka pietruszki

Zacznij od przygotowania szybkiego rosołu. Wrzuć do wody żeberka i gotuj je przez godzinę. Następnie dodaj pokrojone i obrane warzywa z włoszczyzny, które należy gotować kolejną godzinę. Po tym czasie dodaj ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz pieprz.

Do bulgocącego wywaru wrzuć zgniecione ząbki czosnku, opaloną cebulę i gotuj je przez 20 minut. Gdy zapach czosnku złagodnieje, odcedź bulion od stałych składników. Wyciągnij marchewkę i pokrój ją w niewielką kostkę. Dodaj ją do gotowej zupy.

Do wywaru wlej sok pomidorowy i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj kilkanaście minut, aż zupa objętościowo zredukuje się. Podawaj z ryżem lub makaronem oraz łyżką śmietany. Warto posypać garścią świeżo posiekanej natki pietruszki dla świeżości i koloru. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin.pl; kuchennerewolucje.tvn.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy