Smakosze.pl Przepisy Zupa pomidorowa jak u mamy. Szybka, tania, a smakuje najlepiej ze wszystkich
canva/fotek

Zupa pomidorowa jak u mamy. Szybka, tania, a smakuje najlepiej ze wszystkich

29 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad? Ugotuj zupę pomidorową jak u mamy. Domowa zupa zachwyca wyraźnym smakiem i rozgrzewającymi właściwościami. Podana z ulubionym makaronem lub ryżem znika z talerzy w oka mgnieniu.

Domowe zupy gotowane przez mamy i babcie zawsze smakowały najlepiej. Zupa pomidorowa jak u mamy to prosta zupa gotowana w tradycyjny sposób. Pomidorówkę podajemy z ryżem lub makaronem. Możemy również przygotować do niej kluski lane z jajka i mąki.

Domową zupę pomidorową ugotujmy na mięsie drobiowym i warzywach rosołowych, dzięki którym danie będzie miało pełny smak i aromat. Przed dodaniem pomidorów do zupy, koniecznie przesmażmy je z czosnkiem na maśle lub oliwie. To prosty trik, dzięki któremu pomidorówka nabierze wyrazu.

Zrezygnujmy z kostek rosołowych. Zupę pomidorową doprawmy solą, pieprzem, cukrem i natką pietruszki. Cukier jest niezbędny w daniach z pomidorami, ponieważ doskonale łagodzi kwaskowy smak warzywa. Zupę jak u mamy zabielamy śmietaną, tak smakuje najlepiej.

Zupa pomidorowa. Jest szybka, tania i bardzo smaczna

Składniki:

  • porcja rosołowa z kurczaka lub indyka

  • 1 puszka pomidorów

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • kawałek pora

  • 2 ząbki czosnku

  • koncentrat pomidorowy

  • sól, pieprz, cukier

  • natka pietruszki

  • 2 liście laurowe

  • łyżka masła lub oliwy z oliwek

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • kwaśna śmietana do zabielenia

  • makaron lub ryż

Jak ugotować domową zupę pomidorową na wywarze drobiowym?

Mięso włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pietruszkę, marchewkę, seler i por. Wszystkie składniki zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu około 1,5 godziny.

Czosnek przeciśnij przez praskę, zeszklij na maśle lub oliwie, następnie dodaj pomidory z puszki i smaż na wolnym ogniu przez kilka minut. Gdy bulion jest gotowy, dodaj pomidory z czosnkiem, koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru i gotuj kolejne 15- 20 minut.

Zupę pomidorową dopraw do smaku solą, pieprzem i podaj z ugotowanym makaronem lub ryżem. Posyp posiekaną natką pietruszki .

A może ugotujesz zupę ogórkową przepisu Magdy Gessler lub aromatyczną zupę grzybową z ziemniakami?

Pomidory
canva/Juliaz Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy