Zupa pomidorowa jak u mamy. Szybka, tania, a smakuje najlepiej ze wszystkich
Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad? Ugotuj zupę pomidorową jak u mamy. Domowa zupa zachwyca wyraźnym smakiem i rozgrzewającymi właściwościami. Podana z ulubionym makaronem lub ryżem znika z talerzy w oka mgnieniu.
Domowe zupy gotowane przez mamy i babcie zawsze smakowały najlepiej. Zupa pomidorowa jak u mamy to prosta zupa gotowana w tradycyjny sposób. Pomidorówkę podajemy z ryżem lub makaronem. Możemy również przygotować do niej kluski lane z jajka i mąki.
Domową zupę pomidorową ugotujmy na mięsie drobiowym i warzywach rosołowych, dzięki którym danie będzie miało pełny smak i aromat. Przed dodaniem pomidorów do zupy, koniecznie przesmażmy je z czosnkiem na maśle lub oliwie. To prosty trik, dzięki któremu pomidorówka nabierze wyrazu.
Zrezygnujmy z kostek rosołowych. Zupę pomidorową doprawmy solą, pieprzem, cukrem i natką pietruszki. Cukier jest niezbędny w daniach z pomidorami, ponieważ doskonale łagodzi kwaskowy smak warzywa. Zupę jak u mamy zabielamy śmietaną, tak smakuje najlepiej.
Zupa pomidorowa. Jest szybka, tania i bardzo smaczna
Składniki:
-
porcja rosołowa z kurczaka lub indyka
-
1 puszka pomidorów
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
kawałek selera
-
kawałek pora
-
2 ząbki czosnku
-
koncentrat pomidorowy
-
sól, pieprz, cukier
-
natka pietruszki
-
2 liście laurowe
-
łyżka masła lub oliwy z oliwek
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
kwaśna śmietana do zabielenia
-
makaron lub ryż
Jak ugotować domową zupę pomidorową na wywarze drobiowym?
Mięso włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pietruszkę, marchewkę, seler i por. Wszystkie składniki zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu około 1,5 godziny.
Czosnek przeciśnij przez praskę, zeszklij na maśle lub oliwie, następnie dodaj pomidory z puszki i smaż na wolnym ogniu przez kilka minut. Gdy bulion jest gotowy, dodaj pomidory z czosnkiem, koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru i gotuj kolejne 15- 20 minut.
Zupę pomidorową dopraw do smaku solą, pieprzem i podaj z ugotowanym makaronem lub ryżem. Posyp posiekaną natką pietruszki .
A może ugotujesz zupę ogórkową przepisu Magdy Gessler lub aromatyczną zupę grzybową z ziemniakami?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o makaronie. Teraz rosół podaje się z cudownym, włoskim przysmakiem
-
Fit wersja jesiennego sernika zachwyci każdego. Jedz bez wyrzutów sumienia
-
Babcia pokazała, jak można przechowywać mięso i cieszyć się jego smakiem. Co za patent
Źródło: doradcasmaku