Smakosze.pl
Magda Gessler, zupa ogórkowa

TRICOLORS/East News, canva/gkrphoto

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

4 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Prezentujemy najlepszą zupę ogórkową według Magdy Gessler. Ten przepis mistrzów jest inny niż wszystkie, bo znana restauratorka nie ściera ogórków, tylko je kroi. Przy zupie jest mniej pracy, a potrawa zyskuje też apetyczniejszy wygląd. Spróbujcie ją przygotować właśnie w ten sposób.

Zupa ogórkowa należy do kanonu polskich zup. Bardzo lubimy ją za wyraźny smak i dużą pożywność. Zwykle bowiem zupę tę gotuje się na wieprzowinie i dodaje do niej ziemniaki. Kiszone ogórki ściera się na tarce, ale dziś pokroimy je w plastry, tak, jak zaleca Magda Gessler. Będą ładnie wyglądały w zupie.

chrupiąca wątróbka

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

CZYTAJ DALEJ

Przepis Magdy Gessler na zupę ogórkową

Składniki:

  • 40 dag wieprzowiny np. żeberek

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 por

  • 2 marchewki

  • 5-6 ziemniaków

  • 5-6 ogórków kiszonych

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki śmietany

  • koperek

Przygotowanie zupy ogórkowej wg Magdy Gessler

Mięso opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą (ok. 2 litrami). Pietruszkę i seler obierz, dodaj do mięsa. Dorzuć też oczyszczony por. Gotuj całość godzinę.

Marchew i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Z zupy wyjmij pietruszkę, seler i por, a dodaj marchewkę i ziemniaki oraz trochę soli i pieprzu. Gotuj 15 minut.

Ogórki pokrój w plasterki, dodaj do zupy. Gotuj całość ok. 5 minut. Dodaj śmietanę rozmieszaną z odrobiną gorącej zupy, wymieszaj.

Zupę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem dodaj do niej posiekany koperek.


W naszym serwisie znajdziesz też przepis Anny Lewandowskiej na ogórkową, a także babciną recepturę na zupę ogórkową. Ciekawe, która posmakuje ci najbardziej?

kiszone ogórki

canva/Nadezhda_Nesterova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domgosi

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >