Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.07.2022 12:02

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Magda Gessler, zupa ogórkowa
TRICOLORS/East News, canva/gkrphoto

Prezentujemy najlepszą zupę ogórkową według Magdy Gessler. Ten przepis mistrzów jest inny niż wszystkie, bo znana restauratorka nie ściera ogórków, tylko je kroi. Przy zupie jest mniej pracy, a potrawa zyskuje też apetyczniejszy wygląd. Spróbujcie ją przygotować właśnie w ten sposób.

Zupa ogórkowa należy do kanonu polskich zup. Bardzo lubimy ją za wyraźny smak i dużą pożywność. Zwykle bowiem zupę tę gotuje się na wieprzowinie i dodaje do niej ziemniaki. Kiszone ogórki ściera się na tarce, ale dziś pokroimy je w plastry, tak, jak zaleca Magda Gessler. Będą ładnie wyglądały w zupie.

Przepis Magdy Gessler na zupę ogórkową

Składniki:

  • 40 dag wieprzowiny np. żeberek

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 por

  • 2 marchewki

  • 5-6 ziemniaków

  • 5-6 ogórków kiszonych

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki śmietany

  • koperek

Przygotowanie zupy ogórkowej wg Magdy Gessler

Mięso opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą (ok. 2 litrami). Pietruszkę i seler obierz, dodaj do mięsa. Dorzuć też oczyszczony por. Gotuj całość godzinę.

Marchew i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Z zupy wyjmij pietruszkę, seler i por, a dodaj marchewkę i ziemniaki oraz trochę soli i pieprzu. Gotuj 15 minut.

Ogórki pokrój w plasterki, dodaj do zupy. Gotuj całość ok. 5 minut. Dodaj śmietanę rozmieszaną z odrobiną gorącej zupy, wymieszaj.

Zupę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem dodaj do niej posiekany koperek.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis Anny Lewandowskiej na ogórkową, a także babciną recepturę na zupę ogórkową. Ciekawe, która posmakuje ci najbardziej?

kiszone ogórki
canva/Nadezhda_Nesterova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domgosi