Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów
Prezentujemy najlepszą zupę ogórkową według Magdy Gessler. Ten przepis mistrzów jest inny niż wszystkie, bo znana restauratorka nie ściera ogórków, tylko je kroi. Przy zupie jest mniej pracy, a potrawa zyskuje też apetyczniejszy wygląd. Spróbujcie ją przygotować właśnie w ten sposób.
Zupa ogórkowa należy do kanonu polskich zup. Bardzo lubimy ją za wyraźny smak i dużą pożywność. Zwykle bowiem zupę tę gotuje się na wieprzowinie i dodaje do niej ziemniaki. Kiszone ogórki ściera się na tarce, ale dziś pokroimy je w plastry, tak, jak zaleca Magda Gessler. Będą ładnie wyglądały w zupie.
Przepis Magdy Gessler na zupę ogórkową
Składniki:
40 dag wieprzowiny np. żeberek
1 pietruszka
kawałek selera
1 por
2 marchewki
5-6 ziemniaków
5-6 ogórków kiszonych
sól, pieprz
3 łyżki śmietany
koperek
Przygotowanie zupy ogórkowej wg Magdy Gessler
Mięso opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą (ok. 2 litrami). Pietruszkę i seler obierz, dodaj do mięsa. Dorzuć też oczyszczony por. Gotuj całość godzinę.
Marchew i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Z zupy wyjmij pietruszkę, seler i por, a dodaj marchewkę i ziemniaki oraz trochę soli i pieprzu. Gotuj 15 minut.
Ogórki pokrój w plasterki, dodaj do zupy. Gotuj całość ok. 5 minut. Dodaj śmietanę rozmieszaną z odrobiną gorącej zupy, wymieszaj.
Zupę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem dodaj do niej posiekany koperek.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis Anny Lewandowskiej na ogórkową, a także babciną recepturę na zupę ogórkową. Ciekawe, która posmakuje ci najbardziej?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca
Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Szokujący efekt jest zasługą 1 produktu
Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis
Źródło: domgosi