Prezentujemy najlepszą zupę ogórkową według Magdy Gessler. Ten przepis mistrzów jest inny niż wszystkie, bo znana restauratorka nie ściera ogórków, tylko je kroi. Przy zupie jest mniej pracy, a potrawa zyskuje też apetyczniejszy wygląd. Spróbujcie ją przygotować właśnie w ten sposób.
Zupa ogórkowa należy do kanonu polskich zup. Bardzo lubimy ją za wyraźny smak i dużą pożywność. Zwykle bowiem zupę tę gotuje się na wieprzowinie i dodaje do niej ziemniaki. Kiszone ogórki ściera się na tarce, ale dziś pokroimy je w plastry, tak, jak zaleca Magda Gessler. Będą ładnie wyglądały w zupie.
Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku
CZYTAJ DALEJPrzepis Magdy Gessler na zupę ogórkową
Składniki:
40 dag wieprzowiny np. żeberek
1 pietruszka
kawałek selera
1 por
2 marchewki
5-6 ziemniaków
5-6 ogórków kiszonych
sól, pieprz
3 łyżki śmietany
koperek
Przygotowanie zupy ogórkowej wg Magdy Gessler
Mięso opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą (ok. 2 litrami). Pietruszkę i seler obierz, dodaj do mięsa. Dorzuć też oczyszczony por. Gotuj całość godzinę.
Marchew i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Z zupy wyjmij pietruszkę, seler i por, a dodaj marchewkę i ziemniaki oraz trochę soli i pieprzu. Gotuj 15 minut.
Ogórki pokrój w plasterki, dodaj do zupy. Gotuj całość ok. 5 minut. Dodaj śmietanę rozmieszaną z odrobiną gorącej zupy, wymieszaj.
Zupę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem dodaj do niej posiekany koperek.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis Anny Lewandowskiej na ogórkową, a także babciną recepturę na zupę ogórkową. Ciekawe, która posmakuje ci najbardziej?
canva/Nadezhda_Nesterova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca
Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Szokujący efekt jest zasługą 1 produktu
Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis
Źródło: domgosi