Zupa grzybowa przepis z ziemniakami. Pyszna i rozgrzewająca
Zupa grzybowa z suszonych i świeżych grzybów leśnych z ziemniakami to pomysł na wyśmienite danie dla całej rodziny. Zupa jest wyraźna, aromatyczna i mocno rozgrzewa- jest idealna na jesienny i zimowy obiad. Sprawdź, jak zrobić zupę grzybową przepis z ziemniakami.
Jesień to czas, kiedy możemy cieszyć się wyśmienitym smakiem grzybów leśnych, śliwek, jabłek, gruszek. Świeże grzyby dostaniemy w każdym sklepie, każdym warzywniaku i bazarze- są pełne smaku i aromatu i przygotujesz z nich wiele wyśmienitych dań, w tym właśnie zupę grzybową z ziemniakami.
Po sezonie zupę ugotuj na grzybach leśnych mrożonych. Do zupy zawsze dodaj również garść suszonych grzybów leśnych, dzięki którym wywar będzie jeszcze bardziej esencjonalny. Najlepszy smak uzyskasz, kiedy przed gotowaniem warzywa podsmażysz na maśle z dodatkiem tymianku.
Zupę pod koniec gotowania zabiel kwaśną śmietaną i solidnie oprósz natką pietruszki- będzie perfekcyjna. Zupę przygotuj z włoszczyzny, dzięki czemu wywar będzie jeszcze bardziej esencjonalny i będzie bardzo mocno rozgrzewał.
Jeśli szukasz pomysłu na danie główne w towarzystwie grzybów leśnych- tu poznasz przepis na wyśmienite polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, palce lizać.
Przepis na zupę grzybową z ziemniakami
Składniki na 4 porcje:
500 g grzybów leśnych
garść grzybów suszonych
4 młode ziemniaki
cebula
korzeń pietruszki
duża marchew
łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz
łyżka masła
łyżka natki pietruszki
3 łyżki śmietany 18%
Jak zrobić zupę grzybową z ziemniakami?
Grzyby suszone namocz w zimnej wodzie i odstaw na godzinę, dwie, żeby zmiękły. Pokrój w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę. W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle posiekaną cebulkę, następnie dodaj pokrojone warzywa i smaż przez kilka minut.
Suszone grzyby pokrój na mniejsze kawałki, dodaj je do warzyw, razem z wodą po namaczaniu. Do garnka włóż również pokrojone grzyby, całość oprósz suszonym tymiankiem, wymieszaj, wlej wodę, żeby przykryła wszystkie składniki.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot Grzybową gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut, do miękkości. Śmietanę wymieszaj z odrobiną zimnej wody i wlej do zupy, całość solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku solą, pieprzem i podaj.