Smakosze.pl Przepisy Zupa pomidorowa z niezwykłym dodatkiem - bije na głowę ryż i makaron
canva/realperson

Zupa pomidorowa z niezwykłym dodatkiem - bije na głowę ryż i makaron

8 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zupa pomidorowa jest klasykiem polskiej kuchni. Zwykle podajemy ją z ryżem lub z makaronem, ale dziś zaserwujemy ją wam z niezwykłym dodatkiem. Koniecznie spróbujcie tej smacznej alternatywy. Wprowadzi do waszej kuchni powiew nowości, przyda się też, gdy w waszych zapasach zabraknie tradycyjnych dodatków.

Pomidorówka ma duże grono wielbicieli. Kochamy ją za jej wyraźny, kwaskowy smak i za to, że można ją szybko zrobić z wczorajszego rosołu. Jest też zupą, która stwarza dużo możliwości przygotowania. Można ją bowiem ugotować na mięsie wołowym lub drobiowym, dodać do niej pomidory świeże lub w postaci przecieru, zabielić lub nie.

Jest też do wyboru kilka dodatków, z którymi się ją podaje. Zazwyczaj jest to ryż lub makaron, ale można ją też zaserwować z ziemniakami, groszkiem ptysiowym czy grzankami. My polecamy wam dziś pomidorową z makaronem z naleśników.

Zupa pomidorowa z niezwykłym dodatkiem - bije na głowę ryż i makaron

Składniki:

na zupę:

  • ok. 75 dag wołowiny na rosół lub indycza porcja rosołowa

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • pół pora

  • 1 cebula

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 3-4 ziarna czarnego pieprzu

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka mąki

  • 100 ml śmietany

  • sól, pieprz

na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki

  • 2 jajka

  • 1,5 szklanki mleka

  • szczypta soli

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie zupy pomidorowej z naleśnikami

Mięso opłucz, zalej ok. 3 l zimnej wody, zagotuj, usuń szumowinę. Dodaj obrane warzywa, ziarna ziela i pieprzu oraz trochę soli. Gotuj na średnim ogniu ok. 1,5 godziny.

Na naleśniki zmiksuj wszystkie składniki ciasta. Odstaw je na 15 minut. Potem usmaż na patelni cienkie naleśniki. Ułóż je na talerzu w stosik, by nie obsychały.

Do zupy dodaj przecier pomidorowy i przekrojone ząbki czosnku. Gotuj całość jeszcze 15 minut. Z zupy wyjmij mięso, warzywa i przyprawy.

Mąkę rozmieszaj ze śmietaną, rozprowadź częścią wywaru. Wlej do garnka z zupą, wymieszaj, zagotuj, dopraw do smaku.

Naleśniki zwijaj w rulony i krój je w cienkie paski. Nakładaj do talerzy i zalewaj gorącą zupą. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na zupę pomidorową. Poznaj przepis na zupę pomidorową z dodatkiem jabłka , a także na swojską pomidorówkę od Kuronia .

makaron z naleśników
makaron z naleśników

Źródło zdjęcia: canva/bernjuer

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy