Smakosze.pl
Zupa pomidorowa od Kuronia

canva/Shaiith

Swojska zupa pomidorowa od Kuronia

5 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Pomidorówka to jedna z najpopularniejszych w Polsce zup. Lubią ją wszyscy, niezależnie od wieku. Choć jej podstawą jest rosół i pomidory, to u każdego smakuje nieco inaczej. Koniecznie musicie spróbować pysznej, swojskiej zupy pomidorowej od Kuronia.

Na smak zupy pomidorowej wpływa wiele składników. Przede wszystkim rodzaj mięsa, użytego do przygotowania rosołu. Ważne są też dodane do niego warzywa oraz przyprawy. Istotna jest też postać pomidorów użytych do zupy. Do wyboru są świeże, z puszki, przecier, pasatta czy koncentrat. Zobaczcie, jak pomidorową przygotowuje Jakub Kuroń.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na swojską zupę pomidorową od Kuronia

Jakub Kuroń to już 3. pokolenie Kuroniów znanych z zamiłowania do gotowania. Można powiedzieć, że kucharzenie ma w genach. Dlatego warto podpatrzyć, jak to robią mistrzowie. Jeśli nawet nie zmienicie całego sposobu przygotowania zupy pomidorowej, to możecie wziąć dla siebie kilka dobrych pomysłów.

Składniki:

  • 2 l wywaru drobiowego

  • 660 g przecieru pomidorowego

  • 70 ml śmietanki 18 proc.

  • 1 żółtko

  • 1 ugotowana marchewka

  • sól, pieprz, cukier do smaku

Pierogi z kaszą

Fantastyczne pierogi z kaszą gryczaną

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie zupy pomidorowej

Wywar przecedź, dobrze podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj do niego dobrej jakości przecier pomidorowy oraz ugotowaną marchewkę. Całość zmiksuj.

W miseczce umieść śmietankę i żółtko, wymieszaj mieszadłem lub trzepakiem od miksera. Dodaj trochę gorącej zupy, wymieszaj.

Mieszając zupę, wlewaj do niej śmietankę połączoną z żółtkiem. Całość podgrzej, aż zupa zacznie pyrkać. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z makaronem.

zupa pomidorowa

zupa pomidorowa

Źródło zdjęcia: canva/merc67

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuroń

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak z ryżem w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >
rozgniatanie jajka widelcem

Przepisy

Zupełnie inne kotlety jajeczne z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >