Swojska zupa pomidorowa od Kuronia
Pomidorówka to jedna z najpopularniejszych w Polsce zup. Lubią ją wszyscy, niezależnie od wieku. Choć jej podstawą jest rosół i pomidory, to u każdego smakuje nieco inaczej. Koniecznie musicie spróbować pysznej, swojskiej zupy pomidorowej od Kuronia.
Na smak zupy pomidorowej wpływa wiele składników. Przede wszystkim rodzaj mięsa, użytego do przygotowania rosołu. Ważne są też dodane do niego warzywa oraz przyprawy. Istotna jest też postać pomidorów użytych do zupy. Do wyboru są świeże, z puszki, przecier, pasatta czy koncentrat. Zobaczcie, jak pomidorową przygotowuje Jakub Kuroń.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na swojską zupę pomidorową od Kuronia
Jakub Kuroń to już 3. pokolenie Kuroniów znanych z zamiłowania do gotowania. Można powiedzieć, że kucharzenie ma w genach. Dlatego warto podpatrzyć, jak to robią mistrzowie. Jeśli nawet nie zmienicie całego sposobu przygotowania zupy pomidorowej, to możecie wziąć dla siebie kilka dobrych pomysłów.
Składniki:
2 l wywaru drobiowego
660 g przecieru pomidorowego
70 ml śmietanki 18 proc.
1 żółtko
1 ugotowana marchewka
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie zupy pomidorowej
Wywar przecedź, dobrze podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj do niego dobrej jakości przecier pomidorowy oraz ugotowaną marchewkę. Całość zmiksuj.
W miseczce umieść śmietankę i żółtko, wymieszaj mieszadłem lub trzepakiem od miksera. Dodaj trochę gorącej zupy, wymieszaj.
Mieszając zupę, wlewaj do niej śmietankę połączoną z żółtkiem. Całość podgrzej, aż zupa zacznie pyrkać. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z makaronem.
Źródło zdjęcia: canva/merc67
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuroń