Zupa ryżowa na rosole. Zdradzamy niezawodny przepis
Zupa ryżowa na rosole to pomysł na pyszną, lekką i sycącą zupę dla całej rodziny. Zupa gotowana na wywarze mięsno- warzywnym dodatkowo mocno rozgrzewa, jest więc idealna w chłodne, zimowe dni. Poznaj przepis na prostą zupę ryżową na rosole, nawet największe niejadki zjedzą ze smakiem.
Zupa ryżowa to zupa, w której zakochałam się już w dzieciństwie, jest bardzo smaczna, pożywna i aromatyczna. To jedna z tych zup, które gotowała mi babcia i które do tej pory gotuję w swoim domu. Zupa ryżowa jest delikatna, smakuje więc wszystkim, nawet najbardziej wybrednym maluchom.
Całe danie jest bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy, że ugotujesz wywar drobiowo- warzywny z lubczykiem i dodasz do niego ryż. Zupa to świetny pomysł na zbilansowany obiad dla całej rodziny, dostarcza białko, węglowodany i wiele cennych witamin i minerałów.
Jeśli szukasz pomysłu na prostą i smaczną zupę- tu poznasz przepis na zupę brokułowo- kalafiorową, jest przepyszna, lekka i zdrowa.
Przepis na zupę ryżową na rosole
Składniki na 4-5 porcji:
2 udka z kurczaka
2 marchewki
biała część pora
korzeń pietruszki
kawałek selera
natka pietruszki
gałązka lubczyku
sól, pieprz
woreczek ryżu białego
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
Jak zrobić zupę ryżową na rosole?
Mięso umyj, oczyść, włóż do garnka, zalej 2 l wody i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny, zdejmij je, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, marchew, pietruszkę, por, seler, lubczyk i gotuj przez godzinę- półtorej, żeby powstał aromatyczny wywar.
Pietruszkę i marchewki wyjmij z zupy i pokrój w kostkę, do garnka wsyp ryż i gotuj na wolnym ogniu około 15-20 minut, do miękkości. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki i podaj.