Smakosze.pl Przepisy Sycący obiad na 2 dni. Zupa serowa z dodatkiem mięsa mielonego
canva/Kurt-Erik Goehner

Sycący obiad na 2 dni. Zupa serowa z dodatkiem mięsa mielonego

14 listopada 2022

Próbowaliście kiedyś zupy serowej? Sycące i pełne aromatu danie jest doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przepis jest niezwykle prosty, a smak zachwyca. Przygotujcie od razu większą porcję — na drugi dzień też jest pyszna.

Zupa serowa kusi nie tylko smakowitym nabiałem, ale też aromatycznymi przyprawami, oraz dodatkiem pora i soczystego mięsa mielonego. Danie łączy w sobie proste składniki, a jego przygotowanie jest niemalże ekspresowe. Skusicie się?

Przepis na smakowitą zupę serową

Składniki:

  • 3/4 litra bulionu warzywnego

  • pół kilograma mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • 400 g serka topionego

  • biała część 2 średnich porów

  • 1 duża cebula

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 opakowanie śmietany 18%

  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • pół łyżeczki skórki z cytryny

  • sól w ilości do smaku

Jak przygotować zupę serową? Aromatyczne danie zrobicie w niecałe 30 minut, a rodzina je pokocha

Pory płuczemy i kroimy w okrągłe plasterki. Cebulę pozbawiamy łupiny, a następnie kroimy w pióra. W większym garnku z grubszym dnem rozgrzewamy olej.

Podsmażamy na nim mięso, a gdy się zrumieni, wrzucamy rozdrobnione warzywa. Dusimy je do czasu, aż zmiękną . Dodajemy bulion i doprowadzamy go do wrzenia, po czym mieszamy całość z serem topionym tak, aby go rozpuścić.

Zabielamy zupę serową śmietaną, hartując ją. Na koniec doprawiamy danie pieprzem, skórką startą z cytryny, gałką muszkatołową i solą. Podajemy z pieczywem. Możemy też zblendować ją na gęsty krem. Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na sycące zupy. Szczególnie polecamy aromatyczną pomidorową z soczewicą . Być może do gustu przypadnie wam również grochówka przyrządzana na golonce .

Zupa serowa jest niezwykle sycąca
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy