Pożywna grochówka na wywarze po golonce. Będzie smacznie i nic się nie zmarnuje
Sprawdź, jak szybko zrobić pożywną grochówkę na wywarze po golonce. Zupa będzie wyjątkowo smaczna, a tym możesz mieć satysfakcję, że w twojej kuchni nic się nie zmarnuje. Dorzuć do wywaru tylko groch, ziemniaki i kilka składników, a po 30 minutach gotowania powstanie nowa potrawa.
Gotowałaś dzisiaj golonkę? Nie wylewaj wywaru, który po niej pozostał. Jest bardzo esencjonalny i pożywny, bo długo gotowało się w nim mięso. Wykorzystaj więc wodę z gotowania golonki i przyrządź na niej wyjątkowo smaczną grochówkę. Sprawdź, jak ugotować ją błyskawicznie.
Jak zrobić grochówkę na wywarze po golonce?
Składniki:
ok. 1,5 l wywaru z gotowania golonki
1 szklanka połówek łuskanego grochu
4 ziemniaki
1 marchewka
1 ząbek czosnku
majeranek
sól, pieprz
Przygotowanie błyskawicznej grochówki
Wywar z gotowania golonki jest zwykle dość słony, dodaj więc do niego ok. 1 l wrzątku. Całość zagotuj. Groch opłucz.
Ziemniaki i marchewkę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Groch, ziemniaki i marchewkę wrzuć jednocześnie do wywaru. Gotuj na średnim ogniu, aż groch i warzywa będą miękkie.
Do zupy dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę majeranku. Gotuj całość jeszcze ok. 5 minut. W razie potrzeby zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówki:
Jeśli chcesz nieco odchudzić zupę, wywar po golonce schłodź i zdejmij z niego widoczny nadmiar tłuszczu. Potrawa będzie pełna smaku, ale o wiele mniej kaloryczna.
By nadać zupie aromat wędzonki, dodaj do niej trochę zrumienionego, wędzonego boczku.
Zupę gotuj przy uchylonej pokrywce, a będzie lżej strawna i będzie miała przyjemniejszy zapach.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na bezmięsną grochówkę, a także recepturę na grochówkę wojskową.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak smażyć wątróbkę, aby nie pryskała? Pod żadnym pozorem nie zapomnij o 1 kroku
Dlaczego sałata ma gorzki smak? Czy można ją bezpiecznie jeść? Wyjaśniamy wątpliwości
Przepyszny i puszysty biszkopt bez jajek. Wystarczy użyć 1 banalny trick, zachwyty gwarantowane
Źródło: przepis własny