Smakosze.pl
grochówka

canva/fotek

Pożywna grochówka na wywarze po golonce. Będzie smacznie i nic się nie zmarnuje

16 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Sprawdź, jak szybko zrobić pożywną grochówkę na wywarze po golonce. Zupa będzie wyjątkowo smaczna, a tym możesz mieć satysfakcję, że w twojej kuchni nic się nie zmarnuje. Dorzuć do wywaru tylko groch, ziemniaki i kilka składników, a po 30 minutach gotowania powstanie nowa potrawa.

Gotowałaś dzisiaj golonkę? Nie wylewaj wywaru, który po niej pozostał. Jest bardzo esencjonalny i pożywny, bo długo gotowało się w nim mięso. Wykorzystaj więc wodę z gotowania golonki i przyrządź na niej wyjątkowo smaczną grochówkę. Sprawdź, jak ugotować ją błyskawicznie.

Nigella Lawson, sałatka z mango

Sałatka Nigelli Lawson z kurczakiem i mango. Hitowy sposób na zalegające resztki w lodówce

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić grochówkę na wywarze po golonce?

Składniki:

  • ok. 1,5 l wywaru z gotowania golonki

  • 1 szklanka połówek łuskanego grochu

  • 4 ziemniaki

  • 1 marchewka

  • 1 ząbek czosnku

  • majeranek

  • sól, pieprz

Przygotowanie błyskawicznej grochówki

Wywar z gotowania golonki jest zwykle dość słony, dodaj więc do niego ok. 1 l wrzątku. Całość zagotuj. Groch opłucz.

Ziemniaki i marchewkę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Groch, ziemniaki i marchewkę wrzuć jednocześnie do wywaru. Gotuj na średnim ogniu, aż groch i warzywa będą miękkie.

Do zupy dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę majeranku. Gotuj całość jeszcze ok. 5 minut. W razie potrzeby zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówki:

  • Jeśli chcesz nieco odchudzić zupę, wywar po golonce schłodź i zdejmij z niego widoczny nadmiar tłuszczu. Potrawa będzie pełna smaku, ale o wiele mniej kaloryczna.

  • By nadać zupie aromat wędzonki, dodaj do niej trochę zrumienionego, wędzonego boczku.

  • Zupę gotuj przy uchylonej pokrywce, a będzie lżej strawna i będzie miała przyjemniejszy zapach.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na bezmięsną grochówkę, a także recepturę na grochówkę wojskową.

groch

canva/Karisssa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepis własny

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >