Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykła, orientalna zupa udon z wołowiną
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.01.2022 01:00

Niezwykła, orientalna zupa udon z wołowiną

Zupa udon z wołowiną
canva/fotek

Zupa udon z wołowiną to danie w prawdziwie chińskim stylu. Tradycyjna, mięsna zupa z aromatycznym, skarmelizowanym cukrem, szalotką i gotowana na bulionie dashi posmakuje każdemu miłośnikowi orientalnej kuchni. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę udon z wołowiną.

Zupa udon z wołowiną to chiński przysmak, który możesz również przygotować samodzielnie w domu. Aromatyczna zupa z długim, grubym makaronem i podsmażoną z szalotką wołowiną sprawi, że danie zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Zupę ugotuj na bulionie dashi, możesz ugotować go samodzielnie, możesz kupić również gotowy koncentrat do bulionu i wymieszać go z wodą, będzie dużo prościej, a równie smacznie. W zupie nie może zabraknąć przyprawy mirin, czyli winna przyprawa, która powstaje z fermentacji wina. Mirin jest jedną z podstawowych przypraw kuchni chińskiej.

Przygotuj również wyśmienity ryż smażony po chińsku, z jajkiem, grzybami mun i kurczakiem, idealny na lekką i pyszną kolację lub lunch.

Przepis na zupę udon z wołowiną

Składniki:

  • 300 g wołowiny bez kości

  • 500 g makaronu udon

  • koncentrat do bulionu dashi

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego

  • łyżka przyprawy mirin

  • 2 szalotki

  • świeży szczypiorek

  • łyżka cukru do bulionu

  • łyżka cukru do smażenia wołowiny

  • łyżka oleju rzepakowego

Jak zrobić zupę udon z wołowiną?

Koncentrat do bulionu wymieszaj z 500 ml wody, zagotuj razem z cukrem, dodaj przyprawę mirin i doprowadź do wrzenia, wyłącz gaz. makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Wołowinę umyj, osusz i pokrój na małe, cienkie kawałki.

Bulion dashi

Źródło zdjęcia: canva/kazoka30 Na patelni zeszklij na oleju posiekaną szalotkę, dodaj wołowinę i smaż, aż mięso się zarumieni. Dodaj sos sojowy, łyżkę cukru i smaż, aż cukier się skarmelizuje, a mięso będzie miękkie. Do miseczek włóż makaron, wołowinę w sosie sojowym, całość zalej bulionem i solidnie oprósz szczypiorkiem.