Niezwykła, orientalna zupa udon z wołowiną
Zupa udon z wołowiną to danie w prawdziwie chińskim stylu. Tradycyjna, mięsna zupa z aromatycznym, skarmelizowanym cukrem, szalotką i gotowana na bulionie dashi posmakuje każdemu miłośnikowi orientalnej kuchni. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę udon z wołowiną.
Zupa udon z wołowiną to chiński przysmak, który możesz również przygotować samodzielnie w domu. Aromatyczna zupa z długim, grubym makaronem i podsmażoną z szalotką wołowiną sprawi, że danie zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Zupę ugotuj na bulionie dashi, możesz ugotować go samodzielnie, możesz kupić również gotowy koncentrat do bulionu i wymieszać go z wodą, będzie dużo prościej, a równie smacznie. W zupie nie może zabraknąć przyprawy mirin, czyli winna przyprawa, która powstaje z fermentacji wina. Mirin jest jedną z podstawowych przypraw kuchni chińskiej.
Przygotuj również wyśmienity ryż smażony po chińsku, z jajkiem, grzybami mun i kurczakiem, idealny na lekką i pyszną kolację lub lunch.
Przepis na zupę udon z wołowiną
Składniki:
300 g wołowiny bez kości
500 g makaronu udon
koncentrat do bulionu dashi
2 łyżki sosu sojowego jasnego
łyżka przyprawy mirin
2 szalotki
świeży szczypiorek
łyżka cukru do bulionu
łyżka cukru do smażenia wołowiny
łyżka oleju rzepakowego
Jak zrobić zupę udon z wołowiną?
Koncentrat do bulionu wymieszaj z 500 ml wody, zagotuj razem z cukrem, dodaj przyprawę mirin i doprowadź do wrzenia, wyłącz gaz. makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Wołowinę umyj, osusz i pokrój na małe, cienkie kawałki.
Źródło zdjęcia: canva/kazoka30 Na patelni zeszklij na oleju posiekaną szalotkę, dodaj wołowinę i smaż, aż mięso się zarumieni. Dodaj sos sojowy, łyżkę cukru i smaż, aż cukier się skarmelizuje, a mięso będzie miękkie. Do miseczek włóż makaron, wołowinę w sosie sojowym, całość zalej bulionem i solidnie oprósz szczypiorkiem.