Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowy ryż smażony po chińsku - tani i prosty przepis
Agata Kaszuba
Agata Kaszuba 25.03.2022 22:52

Ekspresowy ryż smażony po chińsku - tani i prosty przepis

Ryż smażony
Canva / SherSor

Polska coraz bardziej otwiera się na poznawanie nowych, ciekawych kuchni, które tak bardzo różnią się od naszych tradycyjnych dań. W dużych i małych miastach otwiera się coraz więcej restauracji serwujących egzotyczne potrawy, a my, jako klienci jesteśmy coraz bardziej spragnieni egzotycznych smaków, których możemy skosztować bez konieczności podróżowania na drugi koniec świata. Dzisiaj chcielibyśmy zaprezentować Wam pyszny i łatwy przepis na ryż smażony po chińsku, który jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny lub lekki lunch do zabrania do pracy lub szkoły.

Podstawy chińskiej kuchni

Kuchni chińska jest niesamowicie różnorodna. Ze względu na ogromne tereny, które zajmuje ten kraj, trudno jednoznacznie stwierdzić jaka jest tradycyjna kuchnia tego państwa, gdyż każdy region i zakątek używa swoich lokalnych produktów i przypraw. Jednak można wyodrębnić parę podstawowych rzeczy, które łączą wszystkie regiony.

Na pierwszym miejscu z pewnością jest ryż. Występuje on jako podstawa prawie każdego chińskiego dania. Wyśmienicie smakuje a dodatkowo napełnia żołądek, długo utrzymuje uczucie sytości i jest niskokaloryczny.

To właśnie ze względu na duże użycie ryżów w różnych konfiguracjach, kuchnia chińska jest polecana osobą będącym na diecie. Ponad to jest to produkt tani i powszechnie dostępny.Równie często możemy spotkać potrawy, w których bazą jest makaron ryżowy. Cienkie i długie nitki makaronowe spożywane są na ciepło, na zimno a nawet zdarza się, że bez gotowania. Taki suchy makaron zostaje usmażony na gorącym oleju o stosowany jako chrupiący dodatek do zup lub sosów.

Zarówno ryz jak i makaron najlepiej czują się z dodatkiem drobiu, grzybów, warzyw oraz, typowych dla kuchni chińskiej, sosów. Najpopularniejszym i najłatwiej dostępnym jest sos sojowy. Stosuje się go niemal do każdej potrawy. Równie często można spotkać potrawy doprawione sosem ostrygowym, słodko kwaśnym oraz hoisin, czyli gęstego sosu wytwarzanego na podstawie soi i śliwek.

Właśnie takie niekonwencjonalne połączenia smakowe, to domena chińskiej kuchni. Smaki, które powszechnie uznawane są jako kompletnie do siebie nie pasujące, chińscy kucharze potrafią tak zbilansować, że stworzą niesamowitą, aromatyczna mieszankę, która zachwyci wszystkich krytyków.

Ryż smażony po chińsku – prosty przepis

Do przygotowania pysznego dania z ryżu potrzebujesz:- 200g ryżu długoziarnistego- 3 jajka-4 łyżki sosu sojowego- 1 marchewka- 1 cebula- 3 ząbki czosnku- połowa główki kapusty pekińskiej- 200g piersi z kurczaka- garść grzybów mun- 3 łyżki soku z cytryny- szczypiorek, pietruszka- sól, pieprz

Przygotowanie tego dania zacznij od ugotowania ryżu. Powinien być lekko al dente oraz delikatnie się sypać. Ugotowany ryż odłóż do osobnej miski. Następnie w woku usmaż kurczaka pokrojonego w drobną kostkę. Dopraw sola oraz pieprzem i również odłóż na później. Następnie na tym samym oleju podsmaż cebulę, startą marchewkę, grzyby mun, posiekane ząbki czosnku oraz posiekana kapustę pekińską. Podsmaż chwilę wszystkie składniki.

Gdy cebula będzie już zarumieniona a kapusta zmięknie, to pora aby do woka dodać ugotowany wcześniej ryż. Do tego wszystkiego wbij jajka i smaż tak jak jajecznicę. Dopraw solą oraz pieprzem. Gdy jajko zupełnie się zetnie i połączy z ryżem oraz warzywami to znak, że najwyższa pora dodać kurczaka. Wszystko dopraw sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Na koniec posyp danie szczypiorkiem i pietruszką. Danie podawaj gorące, zaraz po przyrządzeniu.

Tagi: