Smakosze.pl Przepisy Przenigdy nie wyrzucaj głowy i ogonu karpia. Wykorzystasz je w niesamowity sposób
canva/egiss

Przenigdy nie wyrzucaj głowy i ogonu karpia. Wykorzystasz je w niesamowity sposób

11 grudnia 2022

Wigilijnego karpia warto wykorzystać w całości. Z ogona i głowy można przygotować smakowitą zupę, która przyjemnie rozgrzeje i nasyci. Wystarczy kilka składników, które kupicie w każdym sklepie. Musicie spróbować. Już nigdy nie wyrzucicie resztek.

Amatorów zup rybnych i gotowania w duchu zero waste z pewnością ucieszy informacja, że pozostałe z przyrządzania wigilijnego karpia części ryby, czyli ogon i głowę, wykorzystać można do przygotowania wspaniałej zupy . Wystarczy chwilę je pogotować, w trakcie wrzucając jarzyny. Efekty będą zaskakujące.

Przepis na pyszną zupę z karpia

Składniki:

  • około 2 litrów zimnej wody

  • głowa i ogon wigilijnego karpia

  • 2 małe marchewki

  • 1 niewielka pietruszka

  • pół małego selera

  • kawałek niedużego pora

  • 1 mała cebula

  • 40 g kwaśnej śmietany

  • 1 liść laurowy

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 10 g mąki pszennej

  • sól, cukier i pieprz w ilości do smaku

  • 30 ml soku z cytryny

Jak zrobić zupę z karpia? Znamy prosty przepis

Kawałki karpia umieszczamy w garnku. Dodajemy przyprawy w kawałku i zalewamy całość wodą. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu przez 15-20 minut.

Wrzucamy oczyszczone i pokrojone warzywa i kontynuujemy przyrządzanie zupy przez pół godziny. Na bieżąco uzupełniamy wodę, jeśli to konieczne. Na koniec karpia ostrożnie wyjmujemy.

Zupę łączymy z rozmieszanymi w około 100 ml płynu z garnka mąką pszenną i śmietaną. Doprawiamy danie sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na świąteczne przysmaki. Szczególnie polecamy sałatkę jarzynową z marynowanymi grzybkami . Być może skusi was też pyszna bezrybna odsłona ryby po grecku .

Zupa z karpia jest pyszna
canva/milla1974

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy