Przenigdy nie wyrzucaj głowy i ogonu karpia. Wykorzystasz je w niesamowity sposób
Wigilijnego karpia warto wykorzystać w całości. Z ogona i głowy można przygotować smakowitą zupę, która przyjemnie rozgrzeje i nasyci. Wystarczy kilka składników, które kupicie w każdym sklepie. Musicie spróbować. Już nigdy nie wyrzucicie resztek.
Amatorów zup rybnych i gotowania w duchu zero waste z pewnością ucieszy informacja, że pozostałe z przyrządzania wigilijnego karpia części ryby, czyli ogon i głowę, wykorzystać można do przygotowania wspaniałej zupy . Wystarczy chwilę je pogotować, w trakcie wrzucając jarzyny. Efekty będą zaskakujące.
Przepis na pyszną zupę z karpia
Składniki:
-
około 2 litrów zimnej wody
-
głowa i ogon wigilijnego karpia
-
2 małe marchewki
-
1 niewielka pietruszka
-
pół małego selera
-
kawałek niedużego pora
-
1 mała cebula
-
40 g kwaśnej śmietany
-
1 liść laurowy
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
10 g mąki pszennej
-
sól, cukier i pieprz w ilości do smaku
-
30 ml soku z cytryny
Jak zrobić zupę z karpia? Znamy prosty przepis
Kawałki karpia umieszczamy w garnku. Dodajemy przyprawy w kawałku i zalewamy całość wodą. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu przez 15-20 minut.
Wrzucamy oczyszczone i pokrojone warzywa i kontynuujemy przyrządzanie zupy przez pół godziny. Na bieżąco uzupełniamy wodę, jeśli to konieczne. Na koniec karpia ostrożnie wyjmujemy.
Zupę łączymy z rozmieszanymi w około 100 ml płynu z garnka mąką pszenną i śmietaną. Doprawiamy danie sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na świąteczne przysmaki. Szczególnie polecamy sałatkę jarzynową z marynowanymi grzybkami . Być może skusi was też pyszna bezrybna odsłona ryby po grecku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Elegancki orzechowiec bez pieczenia. Uwielbiane ciasto w szybszej wersji
-
Bez zbędnej chemii i przepłacania. Gessler ma najlepszy patent na domowy majonez
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama