Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez zbędnej chemii i przepłacania. Gessler ma najlepszy patent na domowy majonez

Bez zbędnej chemii i przepłacania. Gessler ma najlepszy patent na domowy majonez

Domowy majonez Magdy Gessler
canva/tashka2000; TRICOLORS/East News

Domowy majonez będzie świetnym dodatkiem do potraw. Przepis Magdy Gessler pomoże wam zrobić go w kilka chwil i uniknąć kupowania bogatych w zbędne dodatki gotowców. Musicie spróbować.

Pozbawiony zbędnych wzmacniaczy smaku czy stabilizatorów majonez z łatwością przygotujecie w domu. Magda Gessler pokazała, jakie składniki wybiera, a stawia na tanie i proste produkty, które w każdym sklepie spożywczym są dostępne. Warto się skusić — wasze sałatki będą jeszcze lepsze.

Przepis na domowy majonez Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 duże jaja

  • 500 ml oleju rzepakowego

  • 20 g musztardy rosyjskiej

  • 45-60 ml łyżki octu spirytusowego

  • 20-30 ml mleka

  • sól, cukier i pieprz ilości do smaku

Jak zrobić smaczny domowy majonez? Magda Gessler ma niezawodny przepis

Do czystego naczynia blendera wbijamy jaja w temperaturze pokojowej. Wlewamy olej rzepakowy, a następnie dodajemy musztardę, ocet i przyprawy. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, poruszając ostrożnie blenderem w górę i w dół.

Na koniec wlewamy chłodne mleko i łączymy je z uzyskaną masą. Majonez jest gotowy do wykorzystania. Należy go przechowywać lodówce i zjeść w kilka dni po sporządzeniu.

Wskazówka: musztarda rosyjska zawiera najwięcej gorczycy i dlatego jest świetna do zrobienia smacznego majonezu przeznaczonego do polskich dań wigilijnych. Jeśli jednak wolicie łagodniejsze odsłony rarytasu, z nimi majonez też się uda.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na dania świąteczne, które wymagają zastosowania majonezu. W tym artykule zdradzamy jak zrobić dobrą sałatkę jarzynową. Z tego natomiast dowiecie się jak zrobić świetną sałatkę śledziową.

Domowy majonez jest znakomity
canva/ValentynVolkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: