Bez zbędnej chemii i przepłacania. Gessler ma najlepszy patent na domowy majonez
Domowy majonez będzie świetnym dodatkiem do potraw. Przepis Magdy Gessler pomoże wam zrobić go w kilka chwil i uniknąć kupowania bogatych w zbędne dodatki gotowców. Musicie spróbować.
Pozbawiony zbędnych wzmacniaczy smaku czy stabilizatorów majonez z łatwością przygotujecie w domu. Magda Gessler pokazała, jakie składniki wybiera, a stawia na tanie i proste produkty, które w każdym sklepie spożywczym są dostępne. Warto się skusić — wasze sałatki będą jeszcze lepsze.
Przepis na domowy majonez Magdy Gessler
Składniki:
2 duże jaja
500 ml oleju rzepakowego
20 g musztardy rosyjskiej
45-60 ml łyżki octu spirytusowego
20-30 ml mleka
sól, cukier i pieprz ilości do smaku
Jak zrobić smaczny domowy majonez? Magda Gessler ma niezawodny przepis
Do czystego naczynia blendera wbijamy jaja w temperaturze pokojowej. Wlewamy olej rzepakowy, a następnie dodajemy musztardę, ocet i przyprawy. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, poruszając ostrożnie blenderem w górę i w dół.
Na koniec wlewamy chłodne mleko i łączymy je z uzyskaną masą. Majonez jest gotowy do wykorzystania. Należy go przechowywać lodówce i zjeść w kilka dni po sporządzeniu.
Wskazówka: musztarda rosyjska zawiera najwięcej gorczycy i dlatego jest świetna do zrobienia smacznego majonezu przeznaczonego do polskich dań wigilijnych. Jeśli jednak wolicie łagodniejsze odsłony rarytasu, z nimi majonez też się uda.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na dania świąteczne, które wymagają zastosowania majonezu. W tym artykule zdradzamy jak zrobić dobrą sałatkę jarzynową. Z tego natomiast dowiecie się jak zrobić świetną sałatkę śledziową.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak mrozić uszka, żeby się nie posklejały? Mamy najlepszy patent
Karp w galarecie jak z PRL-u. Dotarliśmy do kultowego przepisu
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama