Ryba po grecku bez grama ryby? Niebywałe, czym ją można zastąpić, absolutny hit
Ryba po grecku bez ryby? Z nami nie ma rzeczy niemożliwych. Zapiekane w szatkowanych warzywach tofu w niczym nie ustępuje klasycznej wersji tej świątecznej potrawy. Na uzyskanie charakterystycznego smaku mamy prosty, a zarazem genialny sposób. Będziecie zaskoczeni.
Do przygotowania ryby po grecku bez ryby potrzebne są płaty nori. To nic innego jak sprasowane wodorosty, których zazwyczaj używa się do zawijania sushi. To dzięki nim tofu nabiera intensywnego rybiego posmaku. Nawet miłośnicy mięsa poproszą o dokładkę.
Przepis na rybę po grecku bez ryby
Składniki na pieczone warzywa:
3 cebule
3 marchewki
1 pietruszka
niewielki kawałek selera
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
3 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka cukru
1/2 łyżki cynamonu
5 łyżek oliwy
sól i pieprz do smaku
Składniki na tofu-rybę:
2 opakowania tofu
1 opakowanie płatów nori
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta curry
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
1/2 szklanki wody gazowanej
Jak przyrządzić zaskakującą rybę po grecku bez ryby?
Warzywa korzeniowe do ryby po grecku bez ryby umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Włóż je do garnka i zalej wodą. Podduś całość przez ok. 20 minut z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Cebulę do ryby po grecku bez ryby pokrój w pióra. Podsmaż ją na dobrze rozgrzanej oliwie. Następnie dołóż do cebuli podduszone wcześniej warzywa oraz przecier pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz cynamonem i duś na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, aż smaki dobrze się połączą.
Przygotuj ciasto do obtoczenia ryby po grecku bez ryby. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną, solą, pieprzem oraz curry. Dolej wodę gazowaną i połącz całość w gładką masę.
Tofu do ryby po grecku bez ryby odsącz na ręcznikach papierowych i pokrój w plastry. Każdy z nich oprósz solą, a następnie zawiń w płat nori. Tak przygotowane tofu zanurzaj w cieście i smaż na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni. Usmażoną z obu stron rybę po grecku bez ryby przełóż do naczynia żaroodpornego. Przykryj ją starannie podduszonymi warzywami. Tak przygotowaną potrawę włóż do lodówki na całą noc, aby smaki dobrze się ze sobą przegryzły. Rybę po grecku bez ryby możesz podawać na zimno lub po uprzednim podgrzaniu w piekarniku. Tradycyjny przepis na rybę po grecką znajdziesz tutaj. Magda Gessler doskonale wie, jak przyrządzić tę klasyczną potrawę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Namocz w nim grzyby na pierogi z kapustą, a ugotują się o wiele szybciej. Co za hit
Nie tylko jabłka. Lewandowska wzbogaca barszcz czerwony o 2 inne wyjątkowe owoce
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama