Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa zacierkowa - prosty, tradycyjny przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.12.2021 01:00

Zupa zacierkowa - prosty, tradycyjny przepis

Zupa zacierkowa przepis
canva/undefined undefined

Zupa zacierkowa to zupa, którą wszyscy znamy z dzieciństwa. Bulion warzywny z lanymi kluseczkami i ziemniakami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Do zupy możesz wykorzystać również rosół z obiadu z poprzedniego dnia. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę zacierkową.

Zupa zacierkowa, inaczej kluski lane na bulionie lub rosole, to zupa niezwykle aromatyczna, smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Zupę przygotujesz błyskawicznie, jest więc doskonałym pomysłem na szybki obiad w nawet najbardziej zabiegany dzień.

Zupę zacierkową przygotuj na wcześniej ugotowanym bulionie warzywnym. Wywar będzie smaczniejszy i pełniejszy w smaku, kiedy przygotujesz go dzień wcześniej. Warzywa z rosołu również wykorzystaj do ugotowania zupy zacierkowej.

Jeśli szukasz pomysłu na obiad jak z dzieciństwa- ugotuj pyszną zupę grzybową przepisu babci Helenki. Zupa jest bardzo aromatyczna i z pewnością skradnie serca wszystkim smakoszom.

Przepis na zupę zacierkową

Składniki na 4-5porcji:

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • warzywa z bulionu: marchewka, pietruszka, seler, por

  • 5 ziemniaków

  • cebula

  • łyżka masła

  • koperek lub posiekana natka pietruszki

  • 300 g mąki

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

Jak przygotować zupę zacierkową?

Posiekaj cebulę, wszystkie warzywa pokrój w kostkę. W dużym garnku podsmaż cebulę na maśle, dodaj warzywa i smaż przez kilka minut. Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.

Przygotuj zacierkę: mąkę dokładnie wymieszaj z jajkami. Bulion doprowadź do wrzenia i stopniowo wlewaj do niego zacierkę, cały czas mieszając, aż powstaną kluseczki. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i oprósz zieleniną.

Smacznego.

Warzywa do rosołu

Tagi: Obiad Zupa Danie