Smakosze.pl Przepisy Zupa zarzucajka to najlepsza rzecz pod słońcem. Milion razy lepsza niż kapuśniak
Fot. Canva

Zupa zarzucajka to najlepsza rzecz pod słońcem. Milion razy lepsza niż kapuśniak

14 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Polska kuchnia słynie z przepysznych zup. Między innymi w naszym kraju bardzo popularne są takie pierwsze dania jak rosół, barszcz czerwony czy żurek. Istnieje wiele zup, które ludzie darzą ogromną sympatię, lecz jest również sporo tych zapomnianych. Jedną z nich jest zarzucajka.

Dlaczego Polacy uwielbiają zupy?

W Polsce zupy są bardzo popularne . Stanowią element dwudaniowego obiadu i najczęściej są podawane przed główną potrawą. Nie są skomplikowane w przygotowaniu, a d o tego niektóre można przyrządzić bardzo szybko. Dlaczego są tak powszechne w naszym kraju? Przede wszystkim na swój niesamowity smak i aromat .

Kilka zup w małych miskach
Fot. Canva

Ponadto ze względu na obecność warzyw, niosą za sobą wiele składników odżywczych, witamin i minerałów . Ciepła zupa idealnie sprawdza się na zimowe wieczoru, a dodatkowo wiele z nich ze względu na swoje składniki ma właściwości lecznicze .

Wycofują ten produkt ze sklepów w całej Polsce. Wykryto groźną bakterię

Zarzucajka, czyli zupa z kiszonej kapusty

Zarzucajka to zupa bardziej popularna kiedyś, teraz niestety już troszkę zapomniana. Jednak warto ją przygotować ze względu na smaki, które z pewnością podbiją Wasze podniebienia. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników .

Dalsza część tekstu pod filmem .

Składniki:

  • 2,5 l wody
  • 700 g kapusty kiszonej
  • 350 g boczku wędzonego
  • 800 g ziemniaków
  • 700 g kiełbasy
  • 200 g marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • papryka ostra
  • kminek
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować pyszną zarzucajkę?

Przygotowanie takiej zupy z pewnością odblokuje wielu osobom miłe wspomnienia oraz dostarczy wielu pysznych smaków.

W pierwszej kolejności obrane ziemniaki , pietruszkę, marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek natomiast na małe kawałeczki. Cebulę i czosnek przekładamy do osobnej miski i dodajemy do nich pokrojony również w kostkę boczek. Następnie drobno siekamy kiszoną kapustę . Kiełbasę obieramy ze skórki lub nie i kroimy w plasterki.

Krojenie pysznej kapusty kiszonej
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Do garnka wypełnionego wodą dodajemy ziemniaki, pietruszkę i marchewkę. Wszystko przyprawiamy i zalewamy jeszcze małą ilością wody. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną .

W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulę, czosnek oraz boczek przez około 10 minut. Po upływie tego czasu na patelnię do naszych składników dodajemy majeranek o raz kapustę. Podsmażenie kapusty kiszonej jest kluczowe i często pomijane, a taki trik skutecznie wzmocni smak naszej zupy . Całość dusimy przez mniej więcej 15 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.

Gdy ziemniaki zmiękną, do naszej zupy dodajemy podsmażoną na patelni kapustę z innymi składnikami, kiełbasę i wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut .

Po upływie tego czasu zupa jest gotowa . Część zdjęć użytych w tekście pochodzi z kanału YouTube Uwaga Babcia Gotuje.

Pyszna zarzucajka podana w małej misce
Fot. Canva

Sprawdź przepis na surówkę z czerwonej kapusty . Zobacz, które płatki śniadaniowe są najlepsze .

Ze zwykłych pieczarek gotuję obiad cud. Idealny na piątek
Pokrój w kostkę i dodaj do czerwonej kapusty. Hitowa surówka do obiadu
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy