Zupa zarzucajka to najlepsza rzecz pod słońcem. Milion razy lepsza niż kapuśniak
Polska kuchnia słynie z przepysznych zup. Między innymi w naszym kraju bardzo popularne są takie pierwsze dania jak rosół, barszcz czerwony czy żurek. Istnieje wiele zup, które ludzie darzą ogromną sympatię, lecz jest również sporo tych zapomnianych. Jedną z nich jest zarzucajka.
Dlaczego Polacy uwielbiają zupy?
W Polsce zupy są bardzo popularne . Stanowią element dwudaniowego obiadu i najczęściej są podawane przed główną potrawą. Nie są skomplikowane w przygotowaniu, a d o tego niektóre można przyrządzić bardzo szybko. Dlaczego są tak powszechne w naszym kraju? Przede wszystkim na swój niesamowity smak i aromat .
![Kilka zup w małych miskach](https://images.iberion.media/images/origin/Zupy_2fa64cfd3c.jpg)
Ponadto ze względu na obecność warzyw, niosą za sobą wiele składników odżywczych, witamin i minerałów . Ciepła zupa idealnie sprawdza się na zimowe wieczoru, a dodatkowo wiele z nich ze względu na swoje składniki ma właściwości lecznicze .
Zarzucajka, czyli zupa z kiszonej kapusty
Zarzucajka to zupa bardziej popularna kiedyś, teraz niestety już troszkę zapomniana. Jednak warto ją przygotować ze względu na smaki, które z pewnością podbiją Wasze podniebienia. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników .
Dalsza część tekstu pod filmem .
Składniki:
- 2,5 l wody
- 700 g kapusty kiszonej
- 350 g boczku wędzonego
- 800 g ziemniaków
- 700 g kiełbasy
- 200 g marchewki
- 1 pietruszka
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka lubczyku
- papryka ostra
- kminek
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
- sól
- pieprz
Jak przygotować pyszną zarzucajkę?
Przygotowanie takiej zupy z pewnością odblokuje wielu osobom miłe wspomnienia oraz dostarczy wielu pysznych smaków.
W pierwszej kolejności obrane ziemniaki , pietruszkę, marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek natomiast na małe kawałeczki. Cebulę i czosnek przekładamy do osobnej miski i dodajemy do nich pokrojony również w kostkę boczek. Następnie drobno siekamy kiszoną kapustę . Kiełbasę obieramy ze skórki lub nie i kroimy w plasterki.
![Krojenie pysznej kapusty kiszonej](https://images.iberion.media/images/origin/Kapusta_kiszona_f2d152e405.jpg)
Do garnka wypełnionego wodą dodajemy ziemniaki, pietruszkę i marchewkę. Wszystko przyprawiamy i zalewamy jeszcze małą ilością wody. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną .
W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulę, czosnek oraz boczek przez około 10 minut. Po upływie tego czasu na patelnię do naszych składników dodajemy majeranek o raz kapustę. Podsmażenie kapusty kiszonej jest kluczowe i często pomijane, a taki trik skutecznie wzmocni smak naszej zupy . Całość dusimy przez mniej więcej 15 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Gdy ziemniaki zmiękną, do naszej zupy dodajemy podsmażoną na patelni kapustę z innymi składnikami, kiełbasę i wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut .
Po upływie tego czasu zupa jest gotowa . Część zdjęć użytych w tekście pochodzi z kanału YouTube Uwaga Babcia Gotuje.
![Pyszna zarzucajka podana w małej misce](https://images.iberion.media/images/origin/Zarzucajka_046fd60cc3.jpg)
Sprawdź przepis na surówkę z czerwonej kapusty . Zobacz, które płatki śniadaniowe są najlepsze .