Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój w kostkę i dodaj do czerwonej kapusty. Hitowa surówka do obiadu
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 14.02.2025 09:27

Pokrój w kostkę i dodaj do czerwonej kapusty. Hitowa surówka do obiadu

Krojona czerwona kapusta
Fot. Shutterstock/Pixel-Shot

Surówka to nieodłączna część wielu potraw serwowanych na obiad. Przykładowo do kotletów schabowych najprawdopodobniej najlepiej pasuje mizeria, natomiast do kotletów mielonych buraczki. Istnieje naprawdę wiele przepisów na różne, coraz to nowe surówki. Dlatego dzisiaj mamy do zaproponowania pomysł na surówkę z czerwonej kapusty. 

Jakie właściwości ma czerwona kapusta?

Istnieje naprawdę wiele surówek, które świetnie spisują się jako dodatek do obiadu. Oprócz niesamowitego smaku cechują się również wspaniałymi właściwościami, które dobrze działają na nasze zdrowie. Kapusta czerwona jest bogata w wartości odżywcze, które wzmacniają nasz organizm. Przede wszystkim dzięki spożywaniu kapusty czerwonej wspieramy nasz układ sercowo-naczyniowy. Ma ona też właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe oraz wspomaga proces odchudzania. No i nie zapominajmy o tym, że jest pyszna. Poznajcie przepis na surówkę z gruszką.

Pokrojona czerwona kapusta
Fot. Canva/dulezidar
Dietetyk wyjawił najlepsze płatki śniadaniowe. Mają najmniej cukru ze wszystkich

Idealna surówka obiadowa

Aby przygotować przepyszną surówkę z czerwonej kapusty, która świetnie spisze się jako dodatek do obiadu, potrzebujemy następujących składników. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 mała czerwona kapusta
  • 2 gruszki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu.
  • sok z połowy (lub całej) cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?

Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty jest szybkie i proste.

Na początku pozbywamy się z naszej kapusty brzydkich zewnętrznych liści, po czym ją szatkujemy. 

Następnie wrzucamy ją do miski i przez moment ugniatamy. Odstawiamy na 15 minut.

W międzyczasie obieramy gruszki, ścieramy na grubych oczkach i wrzucamy do miski z kapustą. W kolejnym kroku dodajemy jogurt, majonez, sok z cytryny i cukier. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na około godzinę

Surówkę możemy podać jako dodatek do obiadu

Pokrojona czerwona kapusta na desce
Fot. Shutterstock/irina02

Sprawdź przepis na tajską zupę z kurczakiem. Zobacz pomysł na sernik z jabłkami.