Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taki sernik pistacjowy zrobiłem w tym roku na Walentynki. Nie potrzebowałem nawet piekarnika
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 14.02.2025 12:53

Taki sernik pistacjowy zrobiłem w tym roku na Walentynki. Nie potrzebowałem nawet piekarnika

Pyszny sernik bez pieczenia
Fot. Kate's Cooking Diaries

Sernik pistacjowy cieszy się coraz większą popularnością. Jest idealnym pomysłem na walentynkowy deser. W dodatku, do jego przyrządzenia wcale nie potrzeba nawet piekarnika!

Sernik pistacjowy na Walentynki

Szał na pistacje trwa. Wszystko za sprawą viralowej czekolady dubajskiej, która podbiła serca wielu Polaków. Niedawno zdradzaliśmy, jak można ją przygotować samodzielnie w domu i to bez skomplikowanych składników.

Miłośnikom pistacji polecamy również ten wyśmienity sernik. Będzie on wręcz wymarzonym pomysłem na elegancki walentynkowy deser. W końcu dzień zakochanych warto uczcić pysznym smakołykiem!

pistacje
fot. Canva

 

 

 

Nigdy nie podawaj go przy kasie w Biedronce. To najgorsze co możesz zrobić

Szybki sernik pistacjowy bez pieczenia

Sernik pistacjowy to świetny wybór nie tylko na Tłusty Czwartek, ale również na przekąskę do kawy lub herbaty. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Ciasto:

  • 300 g herbatników
  • 125 g roztopionego masła
  • 100 ml soku pomarańczowego

Krem:

  • 600 g serka śmietankowego
  • 4 łyżki kremu pistacjowego
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 40 g śmietanki do ubijania w proszku

Ganasz z kremem pistacjowym:

  • 150 g białej czekolady
  • 200 ml gorącej śmietany do ubijania
  • 1 łyżka kremu pistacjowego

Dalsza część tekstu pod filmem.

Jak przygotować pyszny sernik pistacjowy?

Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste i szybkie, szczególnie że cały proces odbywa się bez pieczenia

W pierwszej kolejności blendujemy herbatniki i przekładamy je do miski. Dodajemy roztopione masło, sok pomarańczowy i całość mieszamy. Do formy o średnicy 26 cm wyłożonej na brzegach papierem do pieczenia przekładamy naszą masę i starannie rozprowadzamy i ubijamy łyżką tak, aby uzyskać gładką powierzchnię. 

Spód ciasta zrobiony z masy herbatnikowej
Fot. YouTube/Kate's Cooking Diaries

Do osobnej miski przekładamy serek śmietankowy, 4 łyżki kremu pistacjowego i mieszamy ze sobą. 

Do kolejnej miski wlewamy śmietankę kremówkę i miksujemy na gładką masę. W międzyczasie wsypujemy śmietankę w proszku i dalej ubijamy. Po chwili dodajemy połączony serek śmietankowy z kremem pistacjowym i wszystko razem mieszamy łyżką. Tak przygotowany krem przekładamy do naszej formy wyłożonej zblendowanymi herbatnikami i starannie rozprowadzamy

Do osobnej miski przekładamy białą czekoladę, dolewamy podgrzaną gorącą śmietankę i doprowadzamy do rozpuszczenia czekolady, ciągle mieszając. Następnie dodajemy łyżkę kremu pistacjowego i wszystko ponownie mieszamy tak, aby składniki się połączyły. Tak przygotowaną polewę wykładamy na powierzchnię naszego ciasta, po czym wkładamy do lodówki na całą noc. 

Następnego dnia ostrożnie wyjmujemy ciasto z formy, zdejmujemy papier do pieczenia z brzegów i dekorujemy niesolonymi pistacjami

Kawałek pysznego sernika pistacjowego
Fot. YouTube/Kate's Cooking Diaries

Sprawdź przepis na obiad z wykorzystaniem pieczarek. Zobacz, w jakim produkcie wykryto groźną bakterię