Zupełnie inne kotlety jajeczne z serem i pieczarkami
Wegetariańskie kotlety z jajka nie muszą być nudne. Wystarczą proste dodatki, by podkręcić smak tego pysznego dania. Prezentujemy recepturę z dodatkiem sera i pieczarek, która skradnie wasze serca.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na bajeczne kotlety jajeczne z pieczarkami i serem
Proponowane danie charakteryzuje się wyrazistym smakiem . Jest on zasługą pysznie roztopionego, aromatycznego sera i zrumienionych pieczarek. Obok takiej kompozycji żaden smakosz nie powinien przejść obojętnie .
Składniki:
-
8 ugotowanych na twardo jaj
-
1 jajo surowe
-
250 g pieczarek
-
1 cebula
-
1 pęczek koperku
-
200 g żółtego sera
-
bułka tarta
-
sól
-
pieprz ziołowy
-
olej
Przygotowanie:
Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Stopniowo dodajemy grzyby, tak aby temperatura na patelni zbyt szybko nie spadła. Takie postępowanie spowoduje, że nie puszczą one wody.
Następnie dorzucamy cebulkę. Smażymy na złoto , doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni i studzimy. Ugotowane na twardo jaja i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koperek siekamy.
Mieszamy wszystko w misce wraz z ostudzoną cebulą i pieczarkami oraz surowym jajem. Formujemy niewielkie kotleciki, panierujemy je w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron .
Gotowe osuszamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika i podajemy wraz z ulubionymi dodatkami . Warto podać do nich surówkę. Sprawdzi się np. ta przyrządzona z pora . Pasował będzie tu również colesław z kalafiora .
Źródło zdjęcia: canva/Anna Tis
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: jazzowesmaki