Smakosze.pl Przepisy Zupełnie inne kotlety jajeczne z serem i pieczarkami
canva/vvoevale

Zupełnie inne kotlety jajeczne z serem i pieczarkami

28 września 2021

Wegetariańskie kotlety z jajka nie muszą być nudne. Wystarczą proste dodatki, by podkręcić smak tego pysznego dania. Prezentujemy recepturę z dodatkiem sera i pieczarek, która skradnie wasze serca.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na bajeczne kotlety jajeczne z pieczarkami i serem

Proponowane danie charakteryzuje się wyrazistym smakiem . Jest on zasługą pysznie roztopionego, aromatycznego sera i zrumienionych pieczarek. Obok takiej kompozycji żaden smakosz nie powinien przejść obojętnie .

Składniki:

  • 8 ugotowanych na twardo jaj

  • 1 jajo surowe

  • 250 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 pęczek koperku

  • 200 g żółtego sera

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz ziołowy

  • olej

Przygotowanie:

Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Stopniowo dodajemy grzyby, tak aby temperatura na patelni zbyt szybko nie spadła. Takie postępowanie spowoduje, że nie puszczą one wody.

Następnie dorzucamy cebulkę. Smażymy na złoto , doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni i studzimy. Ugotowane na twardo jaja i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koperek siekamy.

Mieszamy wszystko w misce wraz z ostudzoną cebulą i pieczarkami oraz surowym jajem. Formujemy niewielkie kotleciki, panierujemy je w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron .

Gotowe osuszamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika i podajemy wraz z ulubionymi dodatkami . Warto podać do nich surówkę. Sprawdzi się np. ta przyrządzona z pora . Pasował będzie tu również colesław z kalafiora .

Kotlety jajeczne z serem
Kotlety jajeczne z serem

Źródło zdjęcia: canva/Anna Tis

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: jazzowesmaki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy