Soczyste kotlety z mięsa mielonego z dodatkiem tartych ziemniaków
Kotlety mielone znamy wszyscy. Ale czy próbowaliście kiedyś dodać do mięsnej masy trochę startych ziemniaków? Jeśli nie koniecznie to zróbcie, bo kotlety z ich dodatkiem są niezwykle soczyste i smaczne.
Od kotletów mielonych oczekujemy chrupiącej skórki i soczystego wnętrza. I właśnie ten drugi efekt pomagają nam uzyskać ziemniaki. Potrawa ta wywodzi się z kuchni Podlasia, w której kartofle zajmują ważne miejsce. Przetestujcie ten przepis, a z pewnością będziecie do niego wracać.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlety mielone z dodatkiem tartych ziemniaków
Składniki:
-
50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
-
2 średniej wielkości ziemniaki
-
cebula
-
szklanka tartej bułki
-
jajko
-
pół pęczka natki pietruszki
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów:
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz, przekrój na połowę, obie części zetrzyj na małych oczkach, odciśnij sok.
Starte ziemniaki i cebulę dodaj do mielonego mięsa. Dodaj też 2-3 łyżki tartej bułki, jajko, posiekaną natkę, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrób, wstaw na pół godziny do lodówki.
Masę na kotlety podziel na 5-6 części. Zwilżonymi dłońmi z każdej uformuj owalne, lekko spłaszczone kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź kotlety i smaż je na średnim ogniu tak by z obu stron były rumiane. Potem zmniejsz ogień, przykryj patelnię i trzymaj na niej kotlety jeszcze 5-7 minut. Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: nawschodziepolski.blogspot