Smakosze.pl Przepisy Soczyste kotlety z mięsa mielonego z dodatkiem tartych ziemniaków
canva

Soczyste kotlety z mięsa mielonego z dodatkiem tartych ziemniaków

26 sierpnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kotlety mielone znamy wszyscy. Ale czy próbowaliście kiedyś dodać do mięsnej masy trochę startych ziemniaków? Jeśli nie koniecznie to zróbcie, bo kotlety z ich dodatkiem są niezwykle soczyste i smaczne.

Od kotletów mielonych oczekujemy chrupiącej skórki i soczystego wnętrza. I właśnie ten drugi efekt pomagają nam uzyskać ziemniaki. Potrawa ta wywodzi się z kuchni Podlasia, w której kartofle zajmują ważne miejsce. Przetestujcie ten przepis, a z pewnością będziecie do niego wracać.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety mielone z dodatkiem tartych ziemniaków

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

  • 2 średniej wielkości ziemniaki

  • cebula

  • szklanka tartej bułki

  • jajko

  • pół pęczka natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów:

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz, przekrój na połowę, obie części zetrzyj na małych oczkach, odciśnij sok.

Starte ziemniaki i cebulę dodaj do mielonego mięsa. Dodaj też 2-3 łyżki tartej bułki, jajko, posiekaną natkę, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrób, wstaw na pół godziny do lodówki.

Masę na kotlety podziel na 5-6 części. Zwilżonymi dłońmi z każdej uformuj owalne, lekko spłaszczone kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź kotlety i smaż je na średnim ogniu tak by z obu stron były rumiane. Potem zmniejsz ogień, przykryj patelnię i trzymaj na niej kotlety jeszcze 5-7 minut. Smacznego!

obieranie ziemniaków
obieranie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: nawschodziepolski.blogspot

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy