Smakosze.pl
dżem morelowy

canva

Prosty przepis na dżem z moreli na całą zimę

25 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Dżem morelowy jest jednym z bardziej lubianych, słodkich przetworów. Ma wyraźny, kwaśno-słodki smak. Idealnie nadaje się do smarowania naleśników czy gofrów. Zobacz jak szybko i łatwo możesz go zrobić i to bez dodatku środka żelującego.

Na dżemy najlepsze są dobrze dojrzałe owoce. Zawierają bowiem więcej cukru, są też bardziej aromatyczne i szybciej się rozgotowują. Trzeba jednak zwrócić uwagę by owoce były zdrowe, bez śladów gnicia czy pleśni. Gdy uda ci się takie zdobyć ruszaj do dzieła.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na dżem z moreli na całą zimę

Składniki (na 4-5 słoiczków o pojemności 200-250 ml)

  • 1 kg dojrzałych moreli

  • czubata szklanka cukru

  • pół cytryny

ogórki kiszone

Co dodać do ogórków kiszonych, by miały wyrazisty smak?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie dżemu:

Morele dokładnie umyj, osusz. Każdą przekrój na połowę, usuń pestkę. Możesz je pokroić na mniejsze kawałki wtedy szybciej się rozgotują. Jednak nie jest to konieczne. Owoce umieść w garnku ze stali nierdzewnej, dodaj sok wyciśnięty z cytryny oraz cukier. Całość wymieszaj.

Garnek ustaw na średnim ogniu i podgrzewaj do czasu, aż owoce puszczą sok. Potem zmniejsz nieco ogień tak by morele tylko "pyrkały". Gotuj ok. 1,5 godziny, co jakiś czas zamieszaj.

Jeśli nie jesteś w stanie pilnować gotujących się owoców przez 1,5 godziny możesz ich gotowanie rozłożyć na 2-3 dni. Wtedy czas gotowania rozłóż mniej więcej równomiernie na każdy dzień.

Nieduże słoiki umyj, opłucz i wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na 150 st. C, a gdy temperatura zostanie osiągnięta odmierz 15 minut. Słoiki wystudź. Do ciepłego piekarnika (temperatura do 90 st. C) włóż umyte pokrywki i dokładnie je osusz.

Każdy słoiczek napełnij dżemem tak by sięgał pod jego szyjkę. Brzegi słoika wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Nałóż pokrywki, zakręć, słoiki ustaw na pokrywkach i pozostaw do wystygnięcia.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >