Smakosze.pl
salceson

canva

Jak zrobić domowy salceson?

26 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Salceson ma swoich wielbicieli, ale też wiele osób po prostu go nie tknie. Powód? Do jego przygotowania używa się podrobów. Dlatego my proponujemy wam bardziej mięsną, lecz niemniej smaczną wersję tej wędliny. Bez problemu zrobicie ją w domu.

Do przygotowania salcesonu używa się zwykle wieprzowych podrobów. Tradycyjnymi składnikami jest głowizna, serca czy ozory. To one nadają tej podrobowej wędlinie charakterystycznego smaku.

Ale zobaczycie, że można zrezygnować z tych mniej apetycznych i niezbyt dostępnych składników, a i tak otrzymać doskonały salceson. O wiele smaczniejszy niż ten dostępny w przeciętnym sklepie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak zrobić domowy salceson?

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe

  • 2 nóżki wieprzowe

  • ozór wieprzowy

  • 75 dag łopatki wieprzowej

  • 2 marchewki

  • pietruszka

  • kawałek selera

  • cebula

  • 3-4 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

  • 3-4 ząbki czosnku

  • mielony kminek

  • mielona kolendra

  • sól, pieprz

  • ok. 1 m osłonki na salceson

  • sznurek

Kaszanka

Jak przyrządzić kaszankę?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie salcesonu:

Mięso oczyść, opłucz, zalej wodą, zagotuj, odszumuj. Dodaj oczyszczone warzywa, listki laurowe, ziele, pieprz i sól. Gotuj na małym ogniu ok. 2-2,5 godziny.

Miękkie mięso wyjmij z wywaru, wystudź, usuń kości. Mięso pokrój w sporą kostkę. Skórę i tłuszcz pokrój drobno. Mięsne składniki wymieszaj z mniej więcej 1 szklanką wywaru.

Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, całość dobrze dopraw solą, pieprzem, kminkiem i kolendrą.

Osłonkę podziel na 3 części. Każdą z jednej strony ścisło zawiąż sznurkiem, napełnij masą, koniec osłonki skręć wypuszczając nadmiar powietrza, obwiąż sznurkiem.

W dużym garnku dobrze podgrzej wodę (powinna mieć ok. 80 st. C), włóż batony salcesonu i trzymaj je w tej temperaturze ok. godzinę.

Po tym czasie salceson wyjmij z wody, przestudź. Włóż między dwie kuchenne deski, a gdy całkowicie wystygnie wstaw go do lodówki i dobrze schłodź. Smacznego!

salceson

salceson

Źródło zdjęcia: canva

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Żródło: swojskiejedzonko

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >