Smakosze.pl Przepisy Zupełnie nowa odsłona sałatki jarzynowej z fasolą
canva/ac_bnphotos

Zupełnie nowa odsłona sałatki jarzynowej z fasolą

8 grudnia 2021

Klasyczna jarzynowa w końcówce grudnia pojawi się na niejednym polskim stole. Specjał ma rzeszę fanów, którzy tylko czekają na ten moment. Zaskoczcie ich pysznym twistem w postaci dodatku fasoli. Jej smak doskonale połączy się z pozostałymi warzywami. Musicie tego spróbować.

W tym przepisie wykorzystamy również pora, którego z powodzeniem do jarzynowej dodaje Jakub Kuroń . Wrzucimy też czerwoną fasolę — nietypowy, lecz bogaty w substancje odżywcze składnik, który wzbogaci sałatkę o porcję białka. Będzie smaczna i bardzo sycąca.

Przepis na niecodzienną sałatkę jarzynową z fasolą

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli czerwonej

  • 1 mały seler korzeniowy

  • 3 ziemniaki

  • 2 pietruszki

  • 1 niewielki pasternak

  • 20 cm białej części pora

  • 3 ogórki kiszone

  • kilka łyżek majonezu

  • musztarda klasyczna

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Wykonanie:

Warzywa korzeniowe myjemy i gotujemy je w całości. Studzimy, obieramy ze skórki , a następnie kroimy je w drobną kostkę. Wrzucamy je do dużej miski. Dodajemy pocięte na półplasterki ogórki kiszone.

Białą część pora płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na półtalarki , a następnie dodajemy do pozostałych składników sałatki wraz z czerwoną fasolą. Warzywa łączymy z majonezem oraz odrobiną musztardy.

Doprawiamy sałatkę solą i pieprzem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny, by smaki się połączyły. Podajemy ze świeżym chlebem. Smacznego.

Wskazówki:

  • Do przygotowania dania możecie użyć gotowej fasoli z puszki. Wypłuczcie ją tylko dokładnie z zalewy.

  • Jeśli do sałatki dodacie majonezu wegańskiego, będzie odpowiednia dla osób na dietach roślinnych. Zawsze możecie też sięgnąć po ten przepis i po prostu dodać fasolę.

Fasola w misce
Dodajcie fasolę do jarzynowej i zaskoczcie bliskich

Źródło: canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: borelka Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy