Smakosze.pl Przepisy Przepis na staropolski żurek
Canva.com / fired1991

Przepis na staropolski żurek

14 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Smakowity żurek jest jednym z klasyków naszej rodzimej kuchni. Przeważnie przygotowujemy go na bazie mięs, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zupę zrobić w wersji wegetariańskiej. Specjał przypadnie do gustu wielbicielom swojskich smaków.

Żurek w niecodziennej odsłonie

Żurek należy do grona smakołyków, które na stałe wpisały się w naszą kulinarną kulturę. W każdym domu przygotowuje się go odrobinę inaczej. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis od samej Magdy Gessler . Tym razem żurek będzie bezmięsny, jednak wzbogacimy go o wyjątkowe grzyby.

Żurek z borowikami za sprawą grzybów zyska wiele cennych składników odżywczych. Uwielbiane leśne specjały są dobrym źródłem witamin z grupy B . Oczywiście należy sięgać tylko po sprawdzone odmiany borowików, ponieważ niektóre gatunki są trujące. Na szczęście te dostępne w sklepach nie muszą wzbudzać naszych obaw.

Pyszny żurek przeważnie kojarzy nam się z typowo mięsną potrawą. Okazuje się, że tego typu dodatki wcale nie są konieczne. Wspomniane wyżej grzyby mogą je zastąpić. Smak uzupełni niepowtarzalna mieszanka składników .

Przepis na żurek w staropolskiej odsłonie jest bardzo prosty. Każdy powinien sobie z nim poradzić bez większych problemów . Zanim przystąpimy do przygotowywania naszej zupy, musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki.

  • 2 l bulionu warzywnego

  • 300 ml zakwasu żytniego

  • 200 g mrożonych lub suszonych borowików

  • 100 g mrożonych lub suszonych podgrzybków

  • 2 liście laurowe

  • 3 ząbki czosnku

  • 5 g papryki wędzonej w proszku

  • 5 g majeranku

  • 2 g lubczyku

  • 4 ziarna pieprzu

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 5 g tartego chrzanu

  • ziemniaki

  • marchewka

  • pietruszka

  • jajka na twardo

  • masło

(Canva.com / fired1991)

Pyszny żurek zachwyci domowników

Na początku grzyby rozmrażamy lub namaczamy. Kiedy już będą miały odpowiednią konsystencję, kroimy je na mniejsze kawałki. Podsmażamy je na maśle razem z ząbkami czosnku . Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o średnich oczkach i dodajemy do reszty składników.

Po kilku minutach do mieszanki wlewamy bulion i dodajemy przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu. Zupa powinna cały czas delikatnie pykać . Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do wywaru. Wszystko podgrzewamy przez około 30 minut.

Na koniec żurek wzbogacamy o zakwas i chrzan. Specjał najlepiej serwować z jajkiem na twardo. Domownicy nie będą mogli się oprzeć i momentalnie wyczyszczą talerze. Żurek możemy wzbogacić dodatkowo o podsmażony roślinny zamiennik kiełbasy. Warto wiedzieć, jakie zalety ma kultowa zupa .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie; Przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Koordynator i wydawca portalu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy