Przepis na staropolski żurek
Smakowity żurek jest jednym z klasyków naszej rodzimej kuchni. Przeważnie przygotowujemy go na bazie mięs, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zupę zrobić w wersji wegetariańskiej. Specjał przypadnie do gustu wielbicielom swojskich smaków.
Żurek w niecodziennej odsłonie
Żurek należy do grona smakołyków, które na stałe wpisały się w naszą kulinarną kulturę. W każdym domu przygotowuje się go odrobinę inaczej. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis od samej Magdy Gessler . Tym razem żurek będzie bezmięsny, jednak wzbogacimy go o wyjątkowe grzyby.
Żurek z borowikami za sprawą grzybów zyska wiele cennych składników odżywczych. Uwielbiane leśne specjały są dobrym źródłem witamin z grupy B . Oczywiście należy sięgać tylko po sprawdzone odmiany borowików, ponieważ niektóre gatunki są trujące. Na szczęście te dostępne w sklepach nie muszą wzbudzać naszych obaw.
Pyszny żurek przeważnie kojarzy nam się z typowo mięsną potrawą. Okazuje się, że tego typu dodatki wcale nie są konieczne. Wspomniane wyżej grzyby mogą je zastąpić. Smak uzupełni niepowtarzalna mieszanka składników .
Przepis na żurek w staropolskiej odsłonie jest bardzo prosty. Każdy powinien sobie z nim poradzić bez większych problemów . Zanim przystąpimy do przygotowywania naszej zupy, musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki.
-
2 l bulionu warzywnego
-
300 ml zakwasu żytniego
-
200 g mrożonych lub suszonych borowików
-
100 g mrożonych lub suszonych podgrzybków
-
2 liście laurowe
-
3 ząbki czosnku
-
5 g papryki wędzonej w proszku
-
5 g majeranku
-
2 g lubczyku
-
4 ziarna pieprzu
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
5 g tartego chrzanu
-
ziemniaki
-
marchewka
-
pietruszka
-
jajka na twardo
-
masło
(Canva.com / fired1991)
Pyszny żurek zachwyci domowników
Na początku grzyby rozmrażamy lub namaczamy. Kiedy już będą miały odpowiednią konsystencję, kroimy je na mniejsze kawałki. Podsmażamy je na maśle razem z ząbkami czosnku . Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o średnich oczkach i dodajemy do reszty składników.
Po kilku minutach do mieszanki wlewamy bulion i dodajemy przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu. Zupa powinna cały czas delikatnie pykać . Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do wywaru. Wszystko podgrzewamy przez około 30 minut.
Na koniec żurek wzbogacamy o zakwas i chrzan. Specjał najlepiej serwować z jajkiem na twardo. Domownicy nie będą mogli się oprzeć i momentalnie wyczyszczą talerze. Żurek możemy wzbogacić dodatkowo o podsmażony roślinny zamiennik kiełbasy. Warto wiedzieć, jakie zalety ma kultowa zupa .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Poradnik Zdrowie; Przepisy