Żurek wielkanocny w chlebie – przepis Ani Starmach
Żurek jest klasycznym symbolem Wielkanocy - praktycznie każdy Polak uwielbia zjeść tę gęstą i zawiesistą zupę z jajkiem oraz kiełbasą. Jeśli nie masz na podorędziu dobrego przepisu, sprawdź jak przygotowuje żurek Anna Starmach, która zna się na polskiej kuchni jak mało kto.
Największym atutem jej wersji, jest podanie żurku w bochenku prawdziwego chleba na zakwasie. Dzięki temu zupa nabiera jeszcze więcej smaku i aromatu, a klimat jaki można odczuć podczas jedzenia, jest wręcz nie do pobicia.
Żurek Anny Starmach
Żurek, według tradycyjnych receptur sprzed wielu lat, tworzony jest na zawiesistym wywarze z wędzonego boczku, a w zupie znaleźć można ziemniaki, cebulę, wędzoną kiełbasę, skwarki, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie.
Ciekawa jest również geneza nazwy tej zupy. Żur lub żurek pochodzi od niemieckiego słowa "sauer", czyli kwaśny. Nazwa ta stała się częścią słownika polskiego już w XV wieku, kiedy mianem tym określano kwaśne potrawy sporządzone na bazie zakwasu żytniego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy jakie warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone pestycydami. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których na wielkanocnym stole nie może zabraknąć rzeżuchy.
Źródło: gbh007, Getty Images
Przepis na żurek Anny Starmach
Składniki:
Wywar:
-
2 marchewki
-
3 korzenie pietruszki
-
1 cebula
-
1 por
-
1.5 l wody
-
0.5 selera
Dodatki:
-
4 białe kiełbasy
-
4 suszone grzyby
-
6 ziemniaków
-
8 jajek ugotowanych na twardo
-
3 łyżeczki chrzanu
-
3 łyżeczki majeranku
-
4 okrągłe chleby
-
sól
-
pieprz
-
2 szklanki zakwasu
Zacznij od przygotowania wywaru. Warzywa do niego potrzebne dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie obierz ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przez około godzinę. Po tym czasie wyłów miękkie warzywa.
Do warzywnego wywaru wrzuć suszone grzyby, pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbasę oraz majeranek. Gotuj do momentu, aż ziemniaczana kostka nie będzie stawiała żadnego oporu podczas wbijania widelca. Gdy kartofle będą miękkie, wlej zakwas.
Dopraw zupę chrzanem oraz majerankiem, gdyby jego smak był zbyt słaby. Wydrąż chleby z miękkiego wnętrza, wlej do nich zupę, wrzuć jajka na twardo przecięte na pół i podawaj. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniastarmach.pl